Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Krše se prava branitelja'

Josipović zatražio ocjenu ustavnosti Zakona o ništetnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik RH Ivo Josipović uputio je Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu suglasnosti s Ustavom spornog Zakona o ništetnosti.

U Zahtjevu se ističe kako Zakon narušava ustavno pravo branitelja iz Domovinskog rata na obranu u mogućem kaznenom postupku zbog ratnih zločina, da ih izlaže pravnoj nesigurnosti i da im uskraćuje mogućnost da u suradnji s nadležnim tijelima Republike Srbije otklone neosnovane optužbe.

Uz to, s obzirom da je riječ o organskom zakonu, predsjednik Republike Hrvatske smatra da Hrvatski sabor Zakon nije donio Ustavom propisanom većinom.

U Zahtjevu se ističe i to da je njime protivno Ustavu dana ovlast ministru pravosuđa da odlučuje hoće li se ili neće provesti neka od radnji iz nadležnosti redovnih sudova, te da je Zakon u suprotnosti s ustavnim odredbama o odnosu međunarodnih ugovora i domaćih zakona, stoji na kraju priopćenja. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Josipović o referendumu i članstvu 'Članstvo u EU neće riješiti sve probleme' Slika nije dostupna Ivo Josipović na FPZG-u Predsjednikovo predavanje studentima

(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene