Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odnosi unaprijeđeni

Josipović za Tanjug: Doći će vrijeme i za susret s Nikolićem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U intervjuu za srbijansku agenciju Tanjug, predsjednik Ivo Josipović ocijenio je odnose između Hrvatske i Srbije unaprijeđenima, a sam proces okarakterizirao nezaustavljivim.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u srijedu je u intervjuu za srbijansku agenciju Tanjug ocijenio kako su odnosi između Hrvatske i Srbije unaprijeđeni i da je riječ o nezaustavljivom procesu u kojem će doći vrijeme i za susrete sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem, ali da za to treba odabrati pravi trenutak.

'Odnosi Hrvatske i Srbije su unaprijeđeni, u sklopu čega sam se često susretao s (bivšim srbijanskim) predsjednikom (Borisom) Tadićem. Sigurno ću se susretati i s predsjednikom Nikolićem… Otvorio se jedan proces koji je nezaustavljiv', rekao je Josipović Tanjugu.

'Još moramo raditi na izgradnji dobrog ozračja pa će doći i taj trenutak da predsjednik Nikolić dođe u Zagreb, a ja odem u Beograd i da razgovaramo o svim problemima', istaknuo je Josipović.

'Vrlo je važno da ne istrčimo prerano - jer nam ljudi neće vjerovati, niti da zakasnimo, jer je kašnjenje isto problem. Tajming je u politici vrlo važna stvar. I geste su važne, ja sam učinio mnogo gesta prema Srbima, Hrvatima, Bošnjacima, a mislim da i predsjednik Srbije mora voditi računa o tome i misliti na takve stvari', smatra hrvatski predsjednik.

Josipović je za srbijansku agenciju ponovio da su otvorena pitanja koja opterećuju odnose dviju zemalja i dalje pitanja nestalih osoba, povrata otete imovine, izbjeglica, a ocijenio je i da tužba i protutužba za ratne zločine Hrvatske i Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu 'nisu najvažnije za razvoj hrvatsko-srpskih odnosa'.

'Na kraju krajeva, ako se ostane pri tužbama, sud će odlučiti ovako ili onako, a mi ćemo morati i dalje surađivati', ustvrdio je hrvatski predsjednik.

'Mislim da svi u ovoj regiji shvaćamo da se ne smijemo kockati sudbinama svojih naroda, da nam je zadaća izgradnja dobrih odnosa i da smo svi prepoznali da je Europa cilj kojem težimo i koji će ne riješiti, ali pomoći u rješavanju problema', istaknuo je.

Josipović je govorio i o javnoj raspravi koju već danima vodi s predsjednikom Srpskog narodnog vijeća Miloradom Pupovcem, ustvrdivši da je bit spora u raspodjeli sredstava namijenjenih manjinama u Hrvatskoj.

'Ta naša rasprava uopće nije rasprava o odnosima Hrvata i Srba - mislim da su oni u Hrvatskoj sve bolji, a nije ni rasprava o odnosima Srbije i Hrvatske', naglasio je Josipović.

'Nije riječ ni o kakvom osobnom obračunu, već o načelnom pitanju financiranja manjinske scene u Hrvatskoj', rekao je Josipović.

Objasnio je da se SNV financira iz više izvora, koji nisu svima dostupni i da je takav 'nepravedan' aranžman prema drugim Srbima i srpskim organizacijama koje nisu u SNV rezultat političkih kombinacija koje je Pupovac imao s prijašnjim HDZ-ovim vladama, što je dovelo do nezadovoljstva nemalog broja Srba u Hrvatskoj koji žele jednake mogućnosti. (Hina)

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo" James O'Brien i Aleksandar Vučić Vučić se protivi SAD nudi partnerstvo Srbiji: Nadaju se suočavanju s istinom o Srebrenici

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene