Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Granični spor

Hrvatska i Slovenija trebaju kompromisno rješenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sveučilišni profesor i saborski zastupnik Ivo Josipović izjavio je kako osobno misli da je najbolje da se hrvatsko-slovenski granični spor sporazumno iznese pred Međunarodni sud pravde, koji bi ga riješio dosljednom primjenom međunarodnog prava.

U razgovoru za najnoviji broj 'Vijenca', dvotjednoga književnog lista za umjetnost, kulturu i znanost Matice hrvatske, Josipović je rekao kako očekuje od predsjednika Mesića i premijera Sanadera da budu 'dosljedni u zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa i da ne kupuju našu europsku budućnost hrvatskim teritorijem'.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum

Po Josipovićevim riječima treba 'strpljivo graditi poziciju koja vodi pravnom rješenju spora' i biti svjestan da 'ulazak u EU nisu autoutrke i da najveća brzina nije uvijek najbolja za naše interese'.

'Neke arbitraže, a posebno uvođenje izvanpravnih kriterija, kako to žele Slovenci, čine mi se opasnim otvaranjem vrata političkom kriteriju', izjavio Josipović, koji slovi kao jedan od glavnih kandidata SDP-a za budućeg predsjednika Republike Hrvatske na izborima koji će se održati za manje od godinu dana.


Schwarzenberg: Hrvatska i Slovenija moraju pronaći kompromisno rješenje

Češki šef diplomacije Karel Schwarzenberg rekao je da pozdravlja buduće punopravno članstvo Hrvatske u EU, a nastale zapreke 'dvije države moraju riješiti kompromisom koliko god bilo bolno donositi kompromisna rješenja'. Schwarzenberg je kazao da EU može pomoći glede tih pregovora i olakšati ih, ali da rješenje moraju postići države same dogovorom te da 'obje moraju popustiti'.

Hrvatski veleposlanik pri OESS-u Neven Madey u izjavi pred stalnim članovima Vijeća OESS-a pozdravio je prioritete češkog predsjedanja EU-om, zahvalio na potpori Češke Hrvatskoj i njezinu nastojanju da se završe pristupni pregovori za punopravno članstvo u EU. Naglasivši da Hrvatska nastavlja ispunjavati svoje obveze iz pregovaračkog procesa, izrazio je nadu da će zapreke biti uspješno prevladane kako bi pregovori, kako je i predviđeno, završili do kraja 2009. Također je podupro države jugoistočne Europe u integriranju u euroatlantske institucije.


Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene