Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svima na korist

Josipović vjeruje u kompromis o uspostavi vlasti u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je za sarajevski tjednik 'Dani' kako je uvjeren da je moguć dogovor o uspostavi vlasti u Bosni i Hercegovini a istodobno je pozvao one koji imaju jaku poziciju da i daju više kako bi se postigao kompromis.

'Ja iskreno vjerujem da oni koji su u nekom trenutku jaki ili misle da su jaki, imaju obvezu i više dati, prihvatiti veći kompromis - ako su jaki neće im štetiti a dugoročno će koristi svima', kazao je Josipović u intervjuu kojega je objavio sarajevski tjednik Dani. Kazao je i to kako osobno poznaje sve istaknutije političare u BiH te da vjeruje u njihove sposobnosti i odgovornost.

Pročitajte i ovo Tarik Imamović Obitelj odahnula Kraj potrage: Pronađen je 26-godišnjak iz Zenice koji je nestao u Zagrebu Tarik Imamović Obitelj ga traži Nestao mladić iz Zenice, posljednji put obitelji se javio iz Zagreba: "Čuo sam kako mu netko govori 'odustani', otad je mobitel isključen"

>> Josipović: BiH treba jednakopravnost naroda

Komentirajući poziciju hrvatskog naroda u BiH Josipović je istaknuo da Hrvati moraju imati jednaka institucionalna prava kao i druga dva naroda jer je to jedino jamstvo potpune ravnopravnosti. Hrvati u BiH, ističe hrvatski predsjednik, nisu manjina bez obzira na njihov broj a stoga što ih je manje nego prije rata mehanizmi njihove institucionalne zaštite morali bi biti i jači.

Politička ravnoteža

'Kad kažem zaštite ne mislim na zaštitu koja blokira ili isključuje nego zaštite koja omogućava političku ravnotežu, osjećaj sigurnosti u vlastitoj zemlji', kazao je Josipović. Osvrćući se na slučaj hrvatskog branitelja Tihomora Purde koji u zatvoru čeka odluku Suda BiH o mogućem izručenju Srbiji, Josipović je kazao kako ima povjerenja u pravosuđe BiH. 'Nadam se odgovornoj i pravičnoj odluci koja će uzeti u obzir sve okolnosti a posebice mjesto i način na koji su logoru prikupljene izjave koje po toj optužnici terete Purdu', izjavio je hrvatski predsjednik.

Ponovio je kako bez obzira na dvojbe oko daljnjeg proširenja Europske unije 'nema šansi da Hrvatska pusti BiH da bude zaboravljena crna rupa na Balkanu'. 'To je pitanje zdravog razuma i tko god pogleda zemljopisnu kartu, jasno je da ni Europa ni zemlje susjedi ne mogu pustiti nikakve crne rupe', kazao je Josipović. Josipović je na kraju konstatirao i to kako će nakon otpočinjanja kaznenog progona bivšeg premijera Ive Sanadera Hrvatska sigurno izaći kao pobjednik u borbi protiv korupcije. 'Danas svatko tko obnaša dužnost sigurno puno bolje promisli kako će se ponašati', kazao je Josipović. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene