Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Krivci moraju biti kažnjeni'

Josipović: Zločin u Varivodama je sramota, krv se ne može obrisati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Srpskoga narodnog vijeća i saborski zastupnik Milorad Pupovac te načelnik kistanjske općine Slobodan Rončević otkrili su danas u Varivodama spomen-ploču za devetero srpskih civila koji su u tom mjestu ubijeni krajem rujna 1995.

Svečanost je priređena danas, kako je rečeno, u povodu 15. godišnjice toga stradanja. Na spomen-obilježju su imena stradalih civila ispisana latiničnim i ćiriličnim pismom. Predsjednik Josipović je, istaknuvši kako je žrtvama, srpskim civilima, došao odati poštovanje i kao predsjednik Republike i kao čovjek, dodao da se takvi zločini u Hrvatskoj više nikad ne smiju dogoditi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Podigli mu spomen ploču Meksički novinari dali potporu: ‘Svi smo mi Julian Assange’ Slika nije dostupna Uoči koncerta u Boogaloou Edo Maajka: Lepa Brena je faca i vrlo uspješna žena!

Pročitavši imena devet žrtava, Josipović je rekao da su oni ubijeni kad više nije bilo ratnih operacija te da su bili nevine žrtve osvete koja se nije smjela dogoditi. 'Oni su ubijeni kad više nije bilo ratnih operacija i oni su nevine žrtve osvete koja nije smjela biti provedena', naglasio je Josipović. Po njegovim riječima 'ne može se ničim oprati zločin i obrisati krv koja je ovdje (u Varivodama) prolivena'.

'Ne može se oprati ni sramota koja je počinjena hrvatskom narodu ovim ubojstvom', dodao je, rekavši kako svaka nevina žrtva ima pravo na dostojanstven spomenik. 'Hrvatska kao pravna i uređena država mora voditi računa o tome da svaki počinjeni zločin bude kažnjen. Nikad više u Hrvatskoj ovakvi zločini ne smiju biti ponovljeni', istaknuo je. 'Ovakva mjesta neka budu poruka našoj djeci i unucima da misle o onome što rade', kazao je Josipović. 

'Hrvatska je bila žrtva agresije i imala se pravo braniti i upravo zato što se imala pravo braniti, nije se trebao dogoditi takav zločin', rekao je Josipović. Također je kazao kako je tim zločinom nanesena sramota Hrvatskoj.

Na otkriveno obilježje vijence su položili predsjednik Josipović, a u ime Vlade Republike Hrvatske ministar znanosti Radovan Fuchs. Vijence su položila i izaslanstva Srpskoga narodnog vijeća, kistanjske općine, srbijanskog veleposlanstava u Hrvatskoj, Saveza antifašističkih boraca Republike Hrvatske i rodbina ubijenih.

Za otkrivanja spomen-obilježja u Varivodama je bila postrojena počasna satnija Hrvatske vojske. Predstavnici Srpske pravoslavne crkve obavili su parastos kod spomen-obilježja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene