Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Ivo Josipović bio je u posjetu BiH gdje se susreo s članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i premijerom unsko-sanskog kantona Hamdijom Lipovačom.


Glavna tema razgovora bio je nastavak razvoja opće, ali i gospodarske suradnje dviju zemalja. Josipović je s domaćinima razgovarao i o plinifikaciji, ali i o velikom projektu bivšeg vojnog aerodroma.

Vezani članci Milorad Dodik - 1 Dodik: "Putin i Milanović razumiju što se zbiva u BiH, svi drugi su neprijatelji" Pelješki most iz zraka - 2 U BiH Pelješki most i dalje trn u oku: ''Nema riječi o njegovu rušenju, ali ne znam može li ga se kako 'izrezati'''

>> Josipović svojim izjavama uvrijedio muslimane

'Rekao bih da je današnji razgovor bio nastavak nekoliko razgovora koje sam imao sa čelnicima u BiH. Ovdje smo se referirali na državnom nivou na projekte o kojima sam imao prilike sa g. Lipovačom raspravljati i prije. Ponovit ću, to su plinifikacija, tu smo imali i naše stručnjake na zadnjem sastanku iz Plinacroa, eksperte iz HŽ-a koji su zajedno sa svojim partnerima, rekao bih, već prilično duboko u projektima', izjavio je Josipović.

'S druge strane ta inicijalna ideja o aerodromu Žerljava, o njegovoj transformaciji, izgradnji u jedan važan gospodarski projekt, tu smo na početku. U Zagrebu su bili predstavnici mogućih investitora gdje je to sad početni korak, potrebno je sad izraditi studije', dodao je hrvatski predsjednik.

Izetbegović je sastanak nazvao dobrim te je ponovio da je naglasak bio na zajedničkim projektima. 'Projekti nam mogu pomoći u ekonomskoj stabilizaciji u regiji. Također, razgovarali smo i o pitanjima granice kada Hrvatska uđe u EU', rekao je Izetbegović koji je iskoristio priliku i pozvao Bošnjake u Hrvatskoj da izađu na popis i da se 'popišu pod svojim nacionalnim imenom 'Bošnjak' kako bi sačuvali jednu kritičnu masu'.

Predsjednici riješili nesporazum oko Josipovićeva intervjua Reutersu

Josipović i Izetbegović dotakli su se i nesporazuma izazvanog nepreciznim tumačenjem Josipovićeva intervjua Reutersu koji je izazvao reakcije Bošnjaka u BiH i stranke SDA Hrvatske. Predsjednici su danas taj nesporazum riješili. 'Predsjednik Josipović već je u javnosti pojašnjavao da je upravo obrnuto', izjavio je Izetbegović, upitan jesu li razgovarali o nesporazumu do kojeg je došlo nakon intervjua Reutersu u kojem je Josipović izrazio zabrinutost zbog stanja na sjeveru Afrike koje bi moglo dovesti do radikalizacije u muslimanskom svijetu.

Izetbegović je u Bihaću kazao kako je s predsjednikom Josipovićem i ranije telefonski razgovarao o nesporazumu kojeg je izazvao intervju na koji je, među ostalima, reagirala i Izetbegovićeva stranka SDA. Hrvatski predsjednik ponovio je kako je došlo do nesporazuma oko interpretacije njegovih izjava u intervjuu. 'Mislim da je i gospodin Izetbegović imao priliku vidjeti originalni tekst', rekao je Josipović dodajući da je priča razjašnjena.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju