Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Republike Ivo Josipović rekao je danas u Splitu na znanstveno-stručnom skupu pod nazivom 'Teritorijalni ustroj Republike Hrvatske u kontekstu europskih integracija' kako je nužno da što prije počne ozbiljna reforma teritorijalnog ustroja.


Ustroj Hrvatske je prekompliciran i nema jasnog kriterija zašto su neke jedinice lokalne samouprave kreirane u jednom, a druge u drugom obliku, rekao je Josipović, koji smatra da se ne radi dovoljno na promjenama, i to zbog političkih razloga, te kako je nužno da što prije, kako je dodao, počne ozbiljna reforma teritorijalnog ustroja.

Vezani članci Škola za život (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Reforma ostala u sjeni štrajka: Što se sve promijenilo u školama – od rubrika u imeniku do velike novosti za prvašiće Slika nije dostupna 'Razvija se kultura nepoštovanja međunarodnih sporazuma'

'Osobno sam upoznat sa svim problemima jer mi građani dnevno šalju oko 300 mailova u kojima pišu o problemima s kojima se susreću u jedinicama lokalne uprave', istaknuo je, dodajući kako smatra da bi svi građani trebali imati iste mogućnosti. U izlaganju u punoj dvorani splitskoga Pravnog fakulteta spomenuo je i problem korupcije. "Mislim da je upravo lokalna samouprava pravo žarište tog problema", istaknuo je predsjednik, koji misli da se novi ustroj treba prilagoditi potrebama i sadržavati jasni kriterij.

Nakon predsjednika Josipovića govorio je potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks, koji je istaknuo da je Hrvatska na pragu ulaska u Europsku uniju te je zato vrlo važan regionalni ustroj.

Dekan Pravnog fakulteta u Splitu Boris Buklijaš iznio je rezultate istraživanja koje je taj fakultet proveo na 3000 ispitanika, od kojih je njih 45 posto izjavilo kako drži da je ustroj županija loš, 34 posto ih smatra da ustroj treba svesti na šest povijesnih regija, a 67 posto da treba ukinuti gradove i općine koji nisu samoodrživi. Polovica ih drži kako bi Split trebao biti sjedište buduće regije Dalmacije. (Hina)