Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko je počeo rat?

Josipović: Stanimirović mora paziti što govori

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivo Josipović je ocijenio izjavu čelnika SDSS-a Vojislava Stanimirovića kontradiktornom.

Po njemu, Stanimirović je posjet hrvatskog i srbijanskog predsjednika Vukovaru prvo ocijenio pozitivnim, a poslije učinio nešto protivno toj intenciji. 'Mislim da Stanimirović kao čelnik jedne od stranaka vladajuće koalicije u Hrvatskoj ima posebnu obvezu raditi na pomirenju i u skladu s tim mora paziti što govori', smatra predsjednik Josipović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović Srbija odustaje od suđenja Purdi? Slika nije dostupna Neće više šutjeti Branitelji pokrenuli peticiju za ukidanje abolicije Stanimiroviću

>> Kosor: Zna se tko je bio agresor, razgovarat ću s partnerima

>> 'Nije važno tko je prvi počeo, zločin je zločin'

Mislim da je apsolutno nekorektno kada se govori o uzrocima rata izvući pojedinačne slučajeve, istaknuo je Josipović odgovarajući na pitanje novinara prigodom današnjeg posjeta Ekonomskom fakultetu u povodu njegove 90. obljetnice.

Rat je počeo u provedbi Miloševićeve politike. To je ključni početak i razlog rata, naglasio je hrvatski predsjednik dodajući kako to ne znači da se može zažmiriti na ubojstva srpskih civila i zločine nad njima. Taj zločin apsolutno treba osuditi, na tome se radi i bit će zasigurno još postupaka koji će se time baviti, ističe predsjednik.

Zločin bez presedana

Stanimirovićevu formulaciju da je bilo vojske u vukovarskoj bolnici nazvao je krivom ili barem neopreznom. 'To tako loše formulirano zvuči kao opravdanje zločina koji je tamo počinjen', drži Josipović.

Sve da su i do zadnje osobe tamo bili vojnici, nisu smjeli biti pobijeni. To je ključno i tamo je učinjen zločin bez presedana u Hrvatskoj i zaslužuje samo našu osudu, poručio je hrvatski predsjednik.

Stanimirović je u intervjuu beogradskoj 'Politici' izjavio, uz ostalo, da rat u Vukovaru nisu počeli Srbi te da postoje informacije da su u vukovarskoj bolnici bile oružane snage koje su se preobukle u bolesnike. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene