Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Problemi Hine su i izvan Hine, a apsolutno je legitimno da vladajuća garnitura nagomilane probleme želi riješiti s kadrovima koje oni smatraju dobrima, ali moram istaknuti kako je za vrijeme mandata sadašnje ravnateljice moj Ured vrlo dobro surađivao s Hinom i koristim priliku da ravnateljici zahvalim na toj suradnji’, izjavio je predsjednik Republike Ivo Josipović.


Predsjednik Josipović izjavio je to danas u Požegi odgovarajući na pitanje novinara kako komentira prijedlog Odbora za medije Hrvatskog sabora koji traži razrješenje ravnateljice Hine Smiljanke Škugor Hrnčević.

Problemi Hine su i izvan Hine. Dakle tu postoje određeni strukturalni problemi u društvu i načinu postupanja s proizvodom, s vijesti koje Hina proizvodi, naglasio je predsjednik Josipović.

Naime, Vlada, saborski odbori, za Ustav, Poslovnik i politički sustav te za informiranje, informatizaciju i medije negativnim su ocijenili Godišnje izvješće o radu Upravnog vijeća Hine za prošlu godinu s tim da je Odbor za medije otišao i korak dalje te predložio razrješenje ravnateljice Hine te da Upravno vijeće, čije izvješće nisu prihvatili, imenuje v.d. ravnatelja.

Predsjednik Upravnog vijeća Hine Damir Boras je na sjednicama odbora, uz ostalo, naglasio kako Hina već dvije godine neuspješno od osnivača (Sabora) traži ozbiljan razgovor o položaju i radu nacionalne novinske agencije u suvremenim uvjetima.

‘Hrvatska država mora odlučiti kakvu Hinu hoće imati. U sadašnjim uvjetima i u maloj Hrvatskoj, tržišno Hina ne može opstati i mora hitno u restrukturiranje, a što je Uprava tijekom posljednih godina više puta predlagala, istaknuo je Boras.

Inače, u Hini je zaposleno 156 zaposlenika, prosječna plaća je oko 7.000 kuna i unatoč poteškoćama s osnivačem i medijskim tržištem niti jedan zaposlenik nije dobio otkaz. Hina nema dugovanja i sve svoje obveze plaća na vrijeme, dok od korisnika potražuje 1,3 milijuna kuna. (Hina)

Vezani članci Policija i prosvjednici zbog mise za bleiburške žrtve u Sarajevu Josipović: Bleiburška komemoracija u funkciji je rehabilitacije ustaštva SDP o sprečavanju profiterstva u vrijeme elementarnih nepogoda i epidemija SDP predlaže zakon protiv profiterstva u krizama: ''Građani izloženi zloporabama''