Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U službeni posjet Hrvatskoj stigao je izraelski predsjednik Shimon Peres. U predsjedničkim dvorima na Pantovčaku dočekao ga je predsjednik Josipović.


Shimon Peres, 86-ogodišnji izraelski predsjednik prvi put je na Pantovčaku. Iako je u svojoj 65-ogodišnjoj političkoj karijeri igrao uloge ministara, ali i premijera, nije skrivao divljenje prema svom domaćinu Josipoviću. 'Koliko ja znam, vi ste jedini predsjednik na svijetu koji je ujedno pravnik, ali i glazbenik. A ne znam što je od toga važnije. Pravo ili glazba, rekao je Peres.

Vezani članci Volodimir Zelenski Hitan sastanak zapadnih zemalja zbog Putina Danijel Vrbota Prvi sastanak europske političke zajednice, raspravljat će osmoj rundi sankcija Rusiji: "Ni Srbija više neće moći uvoziti rusku naftu"

I Ivo Josipović u Peresu, kao i u Izraelu vidi nove prijatelje. 'Obje države imaju mnoge sličnosti u prošlosti, borile su se za svoju neovisnost i slobodu i uspješno su pobijedile u toj borbi. Ali imamo još jednu važnu sličnost. Naši su pogledi upućeni u budućnost', smatra Josipović.

Hrvatska i Izrael potpisali su sporazum o kulturi, obrazovanju i istraživanju, jer i Josipović i Peres budućnost vide upravo u znanosti. 'Buduće industrije bit će drugačije od sadašnjih, jedna od najvećih bit će, vjerujem, proizvodnja ljudskih rezervnih dijelova, stanica i organa', uvjeren je Peres.
'Postoji jako puno prostora za investicije, za suradnju instituta, kulturnu razmjenu, i to je nešto što će obje države pokušati unaprijediti i učiniti prijateljstvo naših zemalja još čvršćim i još jačim', dodao je Josipoić.

Izrael uložio 24 milijuna kuna u Hrvatsku

A upravo o tome raspravljaju dvojica predsjednika na svečanoj večeri s gospodarstvenicima. Izrael nije u deficitu, raspolaže konkretnim kapitalom te gleda gdje će uložiti. Do sada je u Hrvatsku Izrael uložio gotovo 24 milijuna eura, a jedno od poznatijih ulaganja je farmaceutske tvrtke Teva koja je kupila Plivu. Zainteresirani su i za nova. I Hrvatske tvrtke mogle bi u Izrael plasirati svoje proizvode. Poljoprivreda, energetika, graditeljstvo samo su neke od grana za koje je zainteresiran Izrael. No trebalo bi privući Izraelske turiste, jer njih gotovo 7 milijuna putuje svake godine, a u Hrvatsku ih dođe samo 30 tisuća.

Brojni odlikovani Hrvati

Hrvatska je zemlja koja ima 102 osobe odlikovane najvišim židovskim i izraelskim priznanjem Pravednik među narodima. Odlikovanje koje su dobili ljudi koji su u Drugom svjetskom ratu spašavali Židove. Hrvatska posebnu pozornost obraća i na obrazovanje o Holokaustu. Do sad je uključeno više od 500 nastavnika. Predsjednik Peres sastat će se i s premijerkom Kosor ali će u nedjelju u društvu predsjednika Josipovića otići u Jasenovac gdje će obići muzej a kod spomenika će položiti vijenac i pomoliti se.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju