Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovor Jandrokoviću

Josipović: Ministar koji napadne predsjednika mora snositi posljedice!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Ivo Josipović, gostujući na današnjem obilježavanju 20. obljetnice Vojne policije u Zagrebu rekao je da popis s imenima mogućih veleposlanika nije u medije došao iz njegova ureda.

Puštanje imena potencijalnih kandidata za veleposlanička mjesta u javnost - naljutilo je ministra. Našli su se pod povećalom javnosti, kaže, ni krivi ni dužni. Sve se trebalo obaviti u tišini.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Optužbe da joj je sve kampanja Josipović: Kosor će naći mjeru između funkcije šefice HDZ-a i predsjednice Vlade Slika nije dostupna Spremni na sastanak Jandroković: Objava imena kandidata napad je od strane SDP-a

'Osoba koja je dala te podatke definitivno je narušila  međunarodni ugled Republike Hrvatske', kazao je ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.

Uvid u popis s imenima ima ministarstvo, Vlada i Ured predsjednika.

'Ja neću špekulirati od kud su ta imena došla, ali kao što sam rekao, poznajete rad ministarstva, iz našeg sustava ta imena nisu došla u javnost', dodao je Jandroković.

Ako iz ministrovog sustava nisu izašla, iako to nije javno rekao - može se pretpostaviti na koga sumnja.

'Imena mogućih veleposlanika izišla su davno prije u javnost... ona nisu izišla u medije s Pantovčaka. Odakle su izišla, možda se može pronaći, ali zaista, slažem se da je to sramota', kazao je Ivo Josipović.

Predsjednik i dalje traži smjenu Jandrokovića.

'Svaki ministar koji na takav način napadne predsjednika mora snosit konsekvence', kazao je Josipović.

A ministar napada SDP. Njihova je praksa bila, kaže, politička imenovanja cijele vojske veleposlanika. Oporba - bez komentara. Jandroković i dalje lobira za imena veleposlanika koja očito nisu po predsjednikovim kriterijima.

'Dobro su upućeni u sve tajne diplomatskog zanata, većina su karijerni diplomati sa stalnim radnim odnosom i vrlo je važno da Hrvatska što prije na važnim mjestima imenuje diplomate', dodao je ministar.

'Kada je riječ o mogućem sastanku vezanom uz veleposlanike, ja sam načelno uvijek spreman na sastanak sa svima, ali procedura se neće promijeniti. Imamo zakon i ustav i to se mora poštivati', kazao je predsjednik Josipović.

Predsjednik je rekao da je spreman obaviti razgovor o svakom pojedinom kandidatu kada dobije službeni prijedlog i mišljenje nadležnog odbora te da, naravno, nema ništa protiv i da s predsjednicom vlade o tome razgovara. Na pitanje novinara o mogućem terminu tog sastanka s premijerkom Kosor rekao je da će do njega doći 'kada to dopuste obveze'.

Premijerkino pismo došlo je do predsjednika. Kako sada stvari stoje do sastanka između njih dvoje ovaj tjedan - neće doći! Šef države ima ispunjen raspored. A pitanje je hoće li i drugi, jer se predsjednku, čini se, nikud ne žuri.

Novinari su predsjednika upitali misli li i dalje da ministra Jandrokovića treba smijeniti. 'Ja sam rekao što bih ja napravio, ali ja znam da je to stvar gospođe predsjednice vlade i ja nemam pravo njoj naređivati'. On je dodao da svaki ministar koji na taj način napadne predsjednika države zasigurno treba snositi posljedice i ponovio da je to u nadležnosti premijerke Kosor.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene