Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osudio uvrede i politizaciju

Josipović: Ponašanje nekih na Plitvicama uvreda je Josipu Joviću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Ivo Josipović osudio je politizaciju i uvrede izrečene na račun njegova izaslanika Siniše Tatalovića na komemoraciji povodom obljetnice pogibije Josipa Jovića.

Na incident tijekom nedjeljne komemoracije povodom obljetnice smrti Josipa Jovića, na kojem je dio okupljenih branitelja negodovao zbog izostanka predsjednika Republike Ive Josipovića na skupu, oglasio se i sam predsjednik.

Pročitajte i ovo Josip Jović na Plitivcama Obljetnica smrti prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića: "Ponosan sam što dobio ime po svom stricu. Nikad neću prežaliti što ga nisam imao priliku upoznati, ali on živi u meni" Zoran Milanović na Plitvicama predsjednik oštar Milanović: "Upozorenje Ustavnog suda je patvorina političkih olupina. Ono je za mene kao ova bukva"

'Predsjednik Republike Ivo Josipović smatra neprimjerenom i uvredljivom politizaciju komemoracije na Plitvicama junaku Josipu Joviću od strane dijela nazočnih osoba. Prije svega, ponašanje tih osoba uvreda je prema junaku Josipu Joviću i njegovoj obitelji', istaknuo je predsjednik u priopćenju i dodao kako komemoracija nije mjesto na kojemu bi bilo prihvatljivo politički se konfrontirati s hrvatskim institucijama', stoji između ostalog u priopćenju.

>> Branitelji bojkotirali dužnosnike, Ostojić: 'Ja Tuđmanu nikad nisam zviždao'

On je, inače, na komemoraciju kao izaslanika poslao svog savjetnika predsjednika za unutarnju politiku Sinišu Tatalovića.

Priopćenje donosimo u cijelosti:

'Predsjednik Republike Ivo Josipović smatra neprimjerenom i uvredljivom politizaciju komemoracije na Plitvicama junaku Josipu Joviću od strane dijela nazočnih osoba. Prije svega, ponašanje tih osoba uvreda je prema junaku Josipu Joviću i njegovoj obitelji. Isto tako, komemoracija nije mjesto na kojemu bi bilo prihvatljivo konfrontirati se politički s institucijama hrvatske države, predsjednikom Republike Hrvatske, Vladom Republike Hrvatske, Hrvatskim saborom i njihovim predsjednicima. Ponajmanje uvredu zaslužuju njihovi izaslanici, svi časni ljudi koji su došli izraziti svoje i poštovanje dužnosnika koje su predstavljali prema poginulom Josipu Joviću. Posebno je neprihvatljivo i suprotno ustavnim načelima jednakosti i ravnopravnosti građana vrijeđanje savjetnika predsjednika Republike prof. Tatalovića po nacionalnoj osnovi. Prof. Tatalović dugi niz godina predano služi hrvatskoj državi te je zato, uz ostala priznanja, odlikovan Spomenicom Domovinskog rata i Redom hrvatskog pletera.

Politizacija komemoracije vidljiva je iz činjenice da razlog neprimjerenog protesta organizatori traže u tome što predsjednik Republike i drugi najviši dužnosnici nisu osobno nazočili komemoraciji, iako znaju da je riječ o događaju na kojemu, po protokolu, ne postoji pravilo osobne nazočnosti predsjednika i drugih najviših dužnosnika. To ponajbolje zna umirovljeni general Lucić koji je bio čest izaslanik Predsjednika Republike. Bilo bi zanimljivo znati zašto se nije protestiralo prethodnih godina kada nije bilo nazočnosti ni predsjednika države, ni predsjednika Vlade, ni predsjednika Sabora.

Predsjednik Tuđman nije nijednom bio na komemoraciji na Plitvicama, a predsjednik Mesić nazočio je 2001. godine. Predsjednici su, u pravilu, slali izaslanike, kako je to uobičajeno za slične skupove. Predsjednik Josipović je u tri godine mandata dva puta bio na komemoraciji, a ove je godine poslao izaslanika. Dio nazočnih očito je tražio povod za političku demonstraciju u vrijeme i na mjestu gdje je to neprimjereno, uvrijedivši time, prije svega, uspomenu na Josipa Jovića, a i sve građane koji su došli odati počast poginulom Josipu Joviću i Domovinskom ratu', stoji u priopćenju koje je potpisala pročelnica Odjela za informiranje Danja Šilović Karić.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene