Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ako ima prijedloge, dobro je došao'

Josipović nije naljutio Kosor, ali Friščića jest

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj se vodi žustra rasprava o gospodarskom stanju.

Predsjednikove kritike na račun Vlade, izrečene u razgovoru za Dnevnik Nove TV, izazvale su negodovanje vladajuće koalicije.

Pročitajte i ovo ANKETA Za koga ćete glasati na izborima nema čekanja Burne reakcije na Milanovićevu šok-objavu: Je li ovo razlog da su izbori u sredini tjedna? "Teško će HDZ dovlačiti..." Odgovor na testu iz Prirode i društva Tužno ili smiješno? Iskren odgovor djeteta na testu nasmijao društvene mreže: "Ovo je bar za pola boda"

Premijerkin osmijeh s lica nisu skinule ni kritike predsjednika Josipovića na račun Vladine gospodarske politike i sporog gospodarskog rasta. Rekao je kako procjene variraju između 1 i 1,5 posto ali sve skupa to nije dovoljno da bi Hrvatska zaista okrenula stranicu.  'Pa ne bih ja rekla da je to kritika. U svakom poslu se može napraviti više. I u poslu predsjednika i u poslu Vlade', odgovorila je premijerka.

>> 'Nedovoljno je napravljeno, tek smo na početku reformi'

Tako je rekao i predsjednik, priznavši da i sam može više. Svejedno, Josipovićeva kritika, koja je samo potvrdila riječi guvernera Željka Rohatinskog, naljutila je HDZ-ovog najvećeg koalicijskog partnera. 'Te malo guverner kaže da nije ovaj dovoljno učinio, onda sad i predsjednik Josipović. Ja bih htio da se mi počnemo razgovarati po principu što je tko učinio i na koji način je doprinijeo da ovo što zovemo gospodarskom krizom prevladamo', rekao je Josip Friščić, potpredsjednik Sabora.

'Ovo je godina u kojoj smo mi nažalost nedovoljno napravili, u kojoj se moglo više', dodao je Friščić. Premijerka odgovara da su do sada napravljene neke velike i važne reforme. 'Kroz izmjenu Zakona o mirovinskom osiguranju, izmjene Zakona o radu koje evo predsjednik nije podržao. Isto tako podsjećam na neke izjave, ali o tome ću ja s predsjednikom razgovarati kao i uvijek. Znate da izbjegavamo neku javnu polemiku, odnosno preko medija', dodala je premijerka Kosor.

Žešći od svoje koalicijske partnerice, šef HSS-a polemike putem medija se ne boji. 'Možemo razgovarati koliko je predsjednikova diplomacija dopridonijela da dođu novi poduzetnici, da dođe novi kapital', rekao je Friščić.

'Treba nam reforma cijelog državnog aparata, reforma lokalne samouprave, nastavak reforme pravosuđa i velika uprave državne uprave', rekao je predsjednik gostujući na Dnevniku Nove TV. Premijerka naglašava da se reforma pravosuđa uspješno provodi, ali i ona oko mirovinskog osiguranja.

'Zakon o mirovinskom osiguranju nije nitko podržao osim vladajuće koalicije. Dakle, tu se potvrđuje da su mnogi za reforme ali ih sami ne bi provodili', rekla je Jadranka Kosor. Friščić, kaže, ne želi stvarati napetosti između predsjednika i HSS-a, ali smatra da se trebamo brinuti o tome kakve poruke šaljemo van.

'Novih ulaganja neće biti ako ćemo slati negativne vibracije i poruke onima koje zovemo da dođu u Hrvatsku i ovdje pokrenu svoje gospodarske procese', tvrdi Friščić. 'Mislim da smo na početku reformi, da je ono što je učinjeno tek početak i uvijek sam zagovarao da reforme, ali još brže, još odlučnije', poručio je predsjednik. 'Sa predsjednikom ću, ako ima nekih prijedloga vrlo rado razgovarati. Dapače, dobro je došao ako ima prijedloga', odgovorila je danas premijerka. Sada sigurno znamo što će biti tema sljedećeg sastanka Kosor - Josipović.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene