Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

'Prosvjed je dio demokracije'

Josipović: I sam prosvjed je nekakva politika i to ne treba osuđivati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je kako su prosvjedi dio demokracije, ali da ljudi koji imaju potrebu prosvjedovati trebaju to činiti mirno i u skladu sa zakonom.

'Mirni prosvjedi neće utjecati na naš ulazak u Europsku uniju, a ako budu nemirni i onakvi kakvi ne bi trebali biti možda će smetati našem ulasku u EU', rekao je Josipović. Ocijenio je da se njima vjerojatno neće riješiti svi problemi koje prosvjednici žele da se riješe, ali da je to dio demokracije, a Hrvatska je demokratska država. 'Ustav jamči pravo na mirni prosvjed', kazao je predsjednik Josipović novinarima prilikom otvaranja tradicionalne 7. manifestacije maslinara i uljara.

Pročitajte i ovo Ilustracija Važan pomak Šuica poručila: ''Glasanje treba biti dopušteno i mladima od 16 i 17 godina'' Andrej Plenković Resurs budućnosti Zašto Hrvatska propušta iskoristiti naftu 21. stoljeća? ''Razloge zaostanja treba tražiti u nedostatku političke volje vladajućih''



Upitan da komentira činjenicu da se održava braniteljski prosvjed u Zagrebu dok su za to vrijeme predsjednik države i premijerka Jadranka Kosor u Splitu, Josipović je odgovorio da je njegov program mjesecima unaprijed poznat. 'Večeras ću biti u Zagrebu, a pretpostavljam i predsjednica Vlade', rekao je.

'I sam prosvjed je nekakva politika'

Na pitanje stoji li politika iza organizacije prosvjeda, predsjednik Josipović odgovorio je kako je i sam prosvjed 'nekakva politika što je normalno i što ne treba osuđivati'. 'Ima nešto što nije dobro, a to je kada se politizira, posebno ako je riječ o zlouporabi braniteljskih prosvjeda. Toga je bilo. Znamo da su jedna ili dvije stranke stajale iza toga, ali i to je demokracija', rekao je.

>> Počelo okupljanje prosvjednika na Trgu bana Jelačića

>> 'Ne može oboje - ili prosvjed ili EU'

O mogućnosti raspisivanja prijevremenih izbora kazao je da je to stvar parlamentarne većine. 'Nije pozicija predsjednika ni da zaziva, ni da sprječava izbore. Prema tome kako se bude razvijala parlamentarna situacija tako će biti s izborima', dodao je predsjednik Josipović. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene