Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

PredsjednikIvo Josipović nazočio je obilježavanju 22. obljetnice Divizijuna pomorskih i kopnenih diverzanata Hrvatske ratne mornarice.


Predsjednik Republike i Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović nazočio je danas poslijepodne u splitskoj vojno-pomorskoj bazi Lori obilježavanju 22. obljetnice Divizijuna pomorskih i kopnenih diverzanata Hrvatske ratne mornarice koji je utemeljen u listopadu 1991. godine i sudjelovao je u mnogim oslobodilačkim akcijama u Domovinskom ratu u priobalju i Dalmatinskoj zagori.

Brod obalne straže 'Faust Vrančić' isplovio je u akvatorij luke Lora do mjesta gdje su u siječnju 1992. godine poginula dvojica pripadnika ove postrojbe kada je hrvatska barkasa naletjela na minu koju je pri povlačenju podmetnula bivša Jugoslavenska ratna mornarica. Ronioci su, u nazočnosti predsjednika Josipovića, spustili vijenac na morsko dno na dubinu od 15-ak metara, točno na mjestu pogibije dvojice pripadnika te diverzatntske postrojbe.

Predsjednik Josipović je istaknuo kako je ova iznimno važna postrojba hrvatske vojske dala velik doprinos u oslobađanju Hrvatske u Domovinskom ratu. 'Nažalost, tijekom tih operacija poginula su sedmorica pripadnika ovog Divizijuna, a četvorica su preminula u poslijeratnom razdoblju. Svih se njih danas sjećamo s ponosom i zahvalnošću, a ja kao Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH odajem posebno poštovanje njihovim obiteljima', istaknuo je Josipović.

Vezani članci Predsjednik RH Zoran Milanović Milanović se žestoko obrušio na HRT: ''Vi ste plaćenici, ovo je sramota. Gori ste od Yutela, vi ste korumpirana televizija'' Cijepljenje u Spaladium areni Još jedan neslavni promašaj platforme Cijepise: U Splitu pozvano gotovo pet puta manje ljudi

>> Josipović obećao pomoći osječkom gospodarstvu, evo kako!

Po njegovim riječima, oni koji su stradali u Domovinskom ratu i koji su se borili za Domovinu, pokazali su kako se voli Domovina i dali su za nju najviše što su mogli.

'Danas smo ovdje da odamo počast Divizijunu pomorskih i kopnenih diverzanata HRM koji je obavio prevažne zadaće u obrani Domovine', rekao je Josipović.

Predsjednik je na ceremoniji predao ratni stijeg divizijuna ratnom zapovjedniku postrojbe Petru Mihoviloviću, koji je predsjedniku Josipoviću i zapovjedniku HRM-a komodoru Robertu Hranju predao posebne plakete ovog diverzantskog divizijuna, a prigodni dar predsjedniku uručio je i dopredsjednik Udruge dragovoljaca HRM-a Josip Ovas.

Ratni zapovjednik diverzantskog divizijuna Petar Mihovilović istaknuo je kako je ta postrojba tijekom Domovinskog rata djelovala na raznim bojišnicama 'uglavnom iza neprijateljskih linija, duboko u njihovoj pozadini'.

'Ponosni smo što smo pridonosili oslobađanju naše Domovine', naglasio je Mihovilović. Čestitku u povodu 22. obljetnice osnutka ove diverzantske postrojbe uputio je i ministar branitelja Predrag Matić.

Predsjednik RH i Vrhovni zapovjednik OS RH Ivo Josipović prije dvije godine je, u povodu 20. obljetnice Hrvatske ratne mornarice i Divizijuna pomorskih i kopnenih diverzanata, tu postrojbu odlikovao Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazanu hrabrost u ratu.

U ovoj je postrojbi, kako je danas rečeno, tijekom rata pa do njezina gašenja 2007. godine, bilo angažirano 135 pripadnika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook