Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upozorio na sporost i strah dužnosnika

Josipović: 'Moramo ohrabriti dužnosnike koji donose odluke da ne budu uplašeni mogućim optužbama'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović nije želio govoriti o konkretnom slučaju procjene Porezne uprave, rekao je kako o tome mogu mogu govoriti samo državno odvjetništvo i pravosuđe.

Predsjednik Ivo Josipović nije želio komentirati konkretan slučaj razlike u procjeni vrijednosti zgrade za Hitnu pomoć u Sisku jer smatra da o tome može govoriti samo pravosuđe, a općenito pitanje procjene imovine bi se, po njegovu mišljenju, donekle moglo riješiti preciznijim normiranjem.

Pročitajte i ovo Marina Lovrić Merzel Nakon 10 godina Bivša županica osuđena na šest godina zatvora: Oduzet joj nezakonito stečena imovina Ilustracija Dobre vijesti Objavljeno kad stiže povrat poreza: Nadležna uprava otkrila detalje

Na upit novinara kako komentira nesrazmjer procjene vrijednosti te zgrade između Porezne uprave i Uskoka, koji županicu Marinu Lovrić-Merzel sumnjiči za malverzaciju jer je zgradu preplatila i treba li u tom smislu uvesti reda, predsjednik Josipović je odgovorio kako ne želi govoriti o konkretnom slučaju te da 'o tomu mogu govoriti samo državno odvjetništvo i pravosuđe'.

Jovanović pojasnio zašto je premijer zatražio provjeru u Poreznoj upravi

'Ali, pitanje koje spominjete je indikativno i mislim da o njemu globalno i načelno treba razmisliti', istaknuo Josipović novinarima za današnjeg boravka u Pločama. Po njegovim riječima mora se znati da 'jesu moguće različite procjene' te da postoji 'neko razumno ograničenje' kolike te razlike jesu i kolike mogu biti s obzirom na okolnosti.

'Donekle se to pitanje može preciznijim normiranjem razriješiti, ali u konačnici će uvijek ostati jedno polje diskrecije i razlika kako Vi i ja gledamo na određene parametre i vrijednosti nekog objekta', dodao je Josipović. U tom je kontekstu istaknuo kako je 'stanje jedne nesigurnosti' nešto što očito utječe na donošenje odluka kako u lokalnoj samoupravi tako i na državnoj razini.

'Mislim da bismo morali ohrabriti naše dužnosnike i one koji u upravi odlučuju da donose odluke i ne budu uplašeni mogućim optužbama, a to znači i odgovornost i vas medija i nas političara i javnosti da olako ne posežu za određenim etiketama kad se donese odluka", rekao je. Po Josipovićevim riječima potrebno nam je brzo i kvalitetno donošenje odluka. 'Nemojmo da nas strah sputava u tomu', dodao je.

Na sporost i strah od odlučivanja Jospović je upozorio i odgovarajući na upit u vezi s povratkom bivših vojnih objekata gradu Pločama. Po njegovim riječima problem je složen, Hrvatska vojska i Ministarstvo obrane deklarirali su što jest u interesu vojske a što nije i sada je 'loptica' na Vladi.

Marina Lovrić Merzel traži hitno puštanje iz Remetinca zbog tvrdnji Porezne uprave

'Znamo da postoji ogromna imovina koja je izvan funkcije, tako je i kod vas (u Pločama) i mislim da je zadaća onih kojima je to nadležnost da što prije obave svoj posao. Mislim da bi trebalo nadvladati strah od odlučivanja jer država i društvo imaju ozbiljne štete od toga što se ne donose odluke na vrijeme', kazao je Josipović.

U vezi sa zamisli o gradnji termoelktrane na ugalj u Pločama, čemu se protivi dio građana, Josipović je istaknuo kako on nije stručnjak za elektrane, ali da su 'turizam, ekologija, proizvodnja hrane, jedne od najvažnijih djelatnosti, no s druge strane moramo imati energiju bez koje nema ni turizma ni proizvodnje'.

Po njegovom mišljenju prije donošenja odluke treba konzultirati struku i vjerovati stručnjacima. 'Bez obzira je li riječ o termoelektrani ili hidroelektrani potrebno je realno sagledati prednosti i opasnosti', rekao je Josipović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene