Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povratak Hrvata u BiH

Dodik: Hrvati, vratite se, jamčim vam sigurnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik vlade Republike Srpske, Milorad Dodik, pozvao je izbjegle Hrvate i druge izbjeglice i prognanike da se vrate kući.

Hrvatski se predsjednik, koji boravi u radnom posjetu Bosni i Hercegovini, tijekom dana sastao s izaslanstvom Vlade Republike Srpske predvođenim premijerom Miloradom Dodikom a nakon tog susreta potvrdio je kako je upravo povratak izbjeglih i prognanih bio među glavnim temama tog susreta. Premijer RS Milorad Dodik kazao je kako osobno nema nikakvih rezervi glede povratka izbjeglih i prognanih te ih spremno poziva da se vrate i na područje entiteta u kojemu je na vlasti. 'Pozivam sve koji su ranije živjeli u RS da se vrate a vlada RS im može jamčiti sigurnost', kazao je Dodik. Dodik je nakon susreta s predsjednikom Ivom Josipovićem rekao kako povratnicima jamči sigurnost te je istaknuo da će se poduzeti dodatni napori u rješavanju administrativnih problema kako bi se omogućila registracija prognanika koji žele sudjelovati na izborima u BiH.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača

Dodik: Vrlo uspješan posjet

Dodik je najavio je kako će osobno doći među prognanike u Hrvatskoj da s njima razgovara o konkretnim problemima koje imaju Dodik je zahvalio Josipoviću na posjetu državnog izaslanstva Hrvatske koji je opisao kao 'vrlo uspješan' najavivši kako slijedi niz novih operativnih dogovora te je posebno istaknuo kako dolazak hrvatskog predsjednika smatra vrlo važnim. 'To je najbolji način na koji možemo rješavati pitanja međusobne suradnje', izjavio je Dodik dodajući kako se razgovaralo o gospodarskoj te političkoj suradnji, potrebi za jačanjem međusobnog povjerenja i posebice o povratku. Najavio je kako će se i osobno pojaviti među prognanima iz RS koji su sada u Hrvatskoj s ciljem da s njima razgovara o konkretnim problemima koje imaju. Premijer RS je konstatirao i to kako BiH ustrojena na načelima Daytona nije upitna za RS ali da žele da se sve rješava unutarnjim političkim dogovorom a ne intervencijom sa strane.

Josipović: Nadam se da ćemo ispuniti ono što smo danas dogovorili

Josipović je pak rekao je kako se nada da su riječi koje je čuo, riječi povratka, pomirenja i suradnje. Izrazio je i nadu da će jačanje povjerenja i poboljšana suradnja u regiji predstavljati izravni poticaj daljem povratku brojnih prognanika i izbjeglica njihovim predratnim domovima. 'Veliki broj Hrvata (iz RS) danas nije u svojim domovima. Vratio se tek manji broj, a zajednički planovi za registraciju birača, poticanje povratka i izgradnju domova veliki su i važan korak. Nadam se da ćemo ispuniti sve ono što smo se danas dogovorili', kazao je novinarima Josipović.

>> Josipović: Svatko želi imati dobrog susjeda

'O svemu smo razgovarali'

Istaknuo je da kao predsjednik Hrvatske iznimno podupire suradnju s BiH i s RS odnosno sa svim tijelima koja mogu poraditi na provedbi zajedničkih interesa, počevši od velikih gospodarskih projekata pa do održivog povratka. 'O svemu smo tome razgovarali', kazao je Josipović potvrdivši u odgovoru na novinarska pitanja kako osobno snažno podupire i povratak Srba izbjeglih iz Hrvatske za što, kako je kazao, ima i snažnu potporu Vlade Hrvatske.

'Nadam se da je ovo prvi zajednički korak'

Josipović je istaknuo kako je i za svoje kontakte u RS imao istu takvu potporu što potvrđuje činjenica da je s njim u izaslanstvu tijekom posjeta Derventi bila i potpredsjednica hrvatske vlade Đurđa Adlešić, ali i saborski zastupnici poput Vesne Pusić i Milorada Pupovca. 'Nadam se da je ovo prvi, veliki i važan zajednički korak usmjeren prvenstveno k našim ljudima', izjavio je Josipović ponovivši još jednom potporu BiH kao mirnoj i stabilnoj zajednici 'uređenoj onako kako žele tri naroda'. (T.Š./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene