Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska ratna mornarica danas u Pomorskoj bazi Lora obilježava svoj Dan i 20. obljetnicu ustrojavanja.


Uoči dolaska u Loru predsjednik Ivo Josipović je na gradskom groblju Lovrinac položio vijence i zapalio svijeće ispred Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, Središnjem križu i na grobu prvog zapovjednika HRM-a, admirala Svete Letice.

Vezani članci Ilustracija Što se krije iza austrijskog "ne" ulasku Hrvatske u Schengen? "Politička elita im je pod snažnim utjecajem poslovnih krugova" Andrej Plenković Plenković se spustio u utrobu američke ratne morske zvijeri: ''Ovaj posjet dokaz je kvalitete strateških odnosa Hrvatske i SAD-a''

Potom se ukrcao na topovnjaču 'Dubrovnik' s koje je u more bacio vijenac u znak sjećanja na sve stradale hrvatske mornare te doplovio u Loru na središnju proslavu Dana HRM-a, gdje su već bili predsjednica Vlade Jadranka Kosor, ministar obrane Davor Božinović i drugi uzvanici.

Josipović i Kosor su u svojim obraćanjima istaknuli važnost modernizacije Hrvatske ratne mornarice, a predsjednik je naglasio kako je Hrvatska pomorska zemlja te istaknuo našu pomorsku tradiciju - od neretvanskih gusara do partizanskih mornara. 

'Danas su izazovi s kojima se susreće sigurnosni i obrambeni sustav i naša mornarica ponešto drugačiji nego li u razdoblju kada je prioritet bila obrana hrvatske slobode, suverenosti i nezavisnosti. Izazovi su drugačiji, ali je razina odgovornosti koju zahtijeva održavanje i razvoj obrambenog sustava i Hrvatske ratne mornarice kao dijela Oružanih snaga jednako visoka', kazao je Josipović te dodao kako je sve to zbog sigurnosti građana, društva i države, zbog sigurnosti priobalja, otoka i hrvatskog dijela Jadranskog mora.

'Republika Hrvatska promiče i provodi politiku i praksu suradnje i dobrosusjedskih odnosa i odgovorna je članica međunarodne zajednice Naše je opredjeljenje da suradnjom u regiji i sa susjedima te sudjelovanjem u operacijama i misijama međunarodnih organizacija i saveza, NATO saveza i Europske unije, doprinosimo sigurnosti cjeline Jadranskog mora, Mediterana, svjetskih pomorskih ruta, mora i oceana'. 

'Ponosan sam što mogu reći da su moja dva djeda bili mornari', kazao je Josipović.

Premijerka Kosor je istaknula kako je tijekom Domovinskog rata poginulo 54 pripadnika HRM-a te da su upravo oni 'uzor i ponos i njima se danas klanjamo'. 

'Prioritet nam je nabavka patrolnih brodova za obalnu stražu i oni će se graditi u našim brodogradilištima', kazala je premijerka te dodala kako će se oni graditi i za izvor. Dokaz kvalitete naših brodogradilišta je, kako je rekla, i ugovor vrijedan 6,5 milijuna eura koji je dobio Viktor Lenac za servis i održavanje američkog ratnog broda Mount Whitney. 


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju