Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proces pridruživanja

Josipović: Hrvatska dobar primjer

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proces hrvatskog pridruživanja Europskoj uniji često je istican kao dobar primjer zemlje koja je uspješno odradila sve svoje zadaće u ostvarivanju reformi i postizanju kriterija za ulazak u EU, kazao je u petak hrvatski predsjednik Ivo Josipović komentirajući hrvatsko sudjelovanje na skupu o tranziciji u široj regiji srednje Europe u Varšavi.

'Hrvatska je vrlo često isticana kao dobar model zemlje koja je uspjela svojim reformama doći do vrata Europske unije, a ja se nadam da ćemo uskoro otvoriti i ući kroz ta vrata i postati članica EU', rekao je Josipović. Sudjelujući u radu skupa hrvatski predsjednik govorio je o razvoju Hrvatske od osamostaljenja do danas, naporima koji su učinjeni, rezultatima koje je Hrvatska ostvarila i teškoćama koje je imala na tom putu. Ustvrdio je da je Hrvatska dostigla razinu koja je dovoljna da bi ušla u EU, no istaknuo da je svjestan da time hrvatske reforme ne završavaju. Hrvatska pa i druge zemlje traže puno više od onog minimuma koji je potreban za Europsku uniju, rekao je.

Ocjenjujući današnji skup čelnika srednje Europe hrvatski predsjednik kazao je kako je ponovo izražen visok stupanj suglasnosti o važnim temama razvoja Europe, a da je ponajviše bilo riječi o iskustvima u tranziciji kao i drugoj važnoj temi, proširenju EU.

'Vrlo je važno da je naglašena europska solidarnost kao načelo koje je vrlo važno u razvoju europskog društva i europskih zemalja', ocijenio je Josipović. Također je ukazano na značaj razvoja demokratskih procesa i istaknuto da demokracija nije jednom zauvijek zadana već da se za nju treba stalno zalagati.

Upitan za teme vjerojatnog razgovora s američkim predsjednikom Barackom Obamom na radnoj večeri koja će se odvijati u dva panela, o tranziciji i proširenju te o demokratskim procesima u arapskom svijetu, Josipović je najavio da s američkim predsjednikom namjerava govoriti o postignutom stupnju ostvarenih reformi te da će biti riječi i o regiji jugoistoka Europe, koja je zanimljivo pitanje ne samo za Hrvatsku, nego i za Europu i SAD.

Hrvatski predsjednik sastat će se tijekom poslijepodneva i večeri s kosovskom predsjednicom Atifete Jahjagom i poljskim predsjednikom Bronislawom Komorowskim. (Hina)

Pročitajte i ovo Andrzej Duda Konzervativna ideologija Poljski predsjednik blokirao zakon i ugrozio živote i zdravlje žena i djevojaka Ilustracija Rat u Europi Poljska bijesni jer je Rusija povrijedila zračni prostor: Varšava traži objašnjenje Moskve

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene