Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović istaknuo je da poštuje religijska i ostala svjetonazorska uvjerenja svih hrvatskih građana u pismu zahvale Udruzi za vjersku slobodu u RH koja mu je dodijelila priznanje za izuzetno zalaganje u promicanju vjerskih sloboda i tolerancije, u povodu Svjetskog dana vjerske slobode.


U pismu zahvale na dobivenom priznanju, predsjednik Josipović je istaknuo da je Hrvatska multikonfesionalna zemlja s dominantnom kršćanskom tradicijom u kojoj većinsko katoličanstvo stoljećima koegzistira s pravoslavljem i protestantizmom, gdje stoljećima postoji i islamska i židovska vjerska tradicija.

Vezani članci Gay Pride/ilustracija (Foto: Grgur Zučko/PIXSELL) Vodio organizaciju za "preobraćenje" homoseksualaca, a sad je priznao da je gay: "Sve je bila laž" Ivo Josipović (Foto: Dnevnik.hr) Josipović nakon kritika upućenih Grabar-Kitarović: ''Volio bih da me Predsjednica tuži, to bi bio zanimljiv postupak''

‘U Hrvatskoj se slijede i druge vjerske tradicije. U Hrvatskoj se dio građana izjašnjava ateistima, nereligioznima i agnosticima’, naveo je Josipović.

>> Josipović o proračunu: Ovo je vidan zaokret u odnosu na Vladu Jadranke Kosor

Hrvatski predsjednik podsjeća da Ustav RH postulira slobodu mišljenja i izražavanja misli, što je jedna od tekovina kojima se ponosimo. ‘Kao predsjednik RH i kao građanin, poštujem religijska i ostala svjetonazorska uvjerenja svih hrvatskih građana. Od početka moga mandata prisustvovao sam vjerskim manifestacijama različitih vjerskih zajednica koje djeluju u Hrvatskoj. Činit ću to i dalje. Primao sam i primat ću s poštovanjem i ubuduće predstavnike svih vjerskih zajednica čiji su sljedbenici hrvatski građani. Primao sam i primat ću i predstavnike udruga koje promiču nereligiozno poimanje svijeta’, naveo je Josipović.

Također napominje da se i svom poslu, a i u životu općenito, uvijek nastoji držati Voltaireove maksime: 'Ne slažem se s tobom, ali ću uvijek braniti tvoje pravo na vlastito mišljenje'. ‘Mislim da to treba biti temeljni princip demokratske komunikacije u Hrvatskoj, a u svjetonazorskim i vjerskim pitanjima poticaj svim građanima na poštivanje posebnosti različitih svjetonazorskih i religijskih identiteta, na snošljivost i težnju za uzajamnim upoznavanjem, te na jačanje dijaloških, ekumenskih i međukonfesionalnih inicijativa koje Hrvatskoj danas trebaju i trebat će joj u budućnosti’, poručio je Josipović. (Hina)