Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio je danas, povodom 15. obljetnice mirovnog sporazuma iz Daytona, kako je taj dokument mada nije savršen, zaustavio rat u Bosni i Hercegovini, ali da se sada mora razmisliti o promjenama jer više ne služi potrebama građana BiH.


'Dayton nije savršena stvar, ali je tim sporazumom zaustavljen rat', kazao je Josipović u pozdravnom govoru na Pravnom fakultetu na predavanju posvećenom spomenutom mirovnom sporazumu kojeg su u zrakoplovnoj bazi Wright-Patterson u Daytonu, u američkoj saveznoj državi Ohio, potpisali hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, srbijanski predsjednik Slobodan Milošević te glavni američki pregovarač Richard Holbrooke i general Wesley Clark.

Vezani članci Željko Komšić Komšić u pismu upućenom EU-u optužio Hrvatsku i Srbiju da se miješaju u unutarnja pitanja BiH Koronavirus u Sarajevu Novi crni rekord unatoč strogim mjerama: Susjedi bilježe najveći broj zaraženih od izbijanja epidemije

>> Josipović i Izetbegović se složili oko graničnog pitanja

'No, sada moramo razmisliti o promjenama sporazuma jer više ne služi potrebama građana Bosne i Hercegovine', istaknuo je Josipović.

Gost predavanja, bivši sudac Vrhovnog suda JAR-a i prvi glavni tužitelj haaškog tribunala (ICTY) Richard Goldstone je kazao da je 'rezultat Daytona daleko od idealnog', ali da predstavlja 'golem i pozitivan razvoj događaja'.

'Nakon Daytona nitko više ne razmišlja o pribjegavanju oružju', kazao je Goldstone. Prema njegovim riječima, sada daljna rješenja moraju donositi ljudi kojih se to tiče.

'Rješenja se ne mogu nametati izvana. Međunarodna zajednica može pomoći, ali zainteresirane strane moraju same odlučiti', dodao je.

'Rat u Jugoslaviji predstavlja strašan propust međunarodne zajednice'

Poručio je također da se stanje nestabilnosti mora rješiti, 'jer nestabilnost ne može vječno trajati'.

'Potrebno je hrabro vodstvo kako bi se osigurala sretna budućnost na ovim prostorima', zaključio je Goldstone.

John Shattuck, rektor Srednjoeuropskog sveučilišta koji je 1995. kao zamjenik državnog tajnika u administraciji američkog predsjednika Billa Clintona imao jednu od vodećih uloga u pregovorima u Daytonu, potvrdio je da je taj mirovni sporazum, potpisan dva mjeseca nakon pokolja vojske bosanskih Srba nad Muslimanima Srebrenice, 'bio način kako okončati rat'.

Priznao je također da rat u bivšoj Jugoslaviji predstavlja 'strašan propust međunarodne zajednice'.

Daytonski mirovni sporazum ugledao je svijetlo dana 21. studenoga, a službeno je potpisan u Elizejskoj palači u Parizu, 14. prosinca 1995.

Današnje političko uređenje i struktura vlasti u Bosni i Hercegovini dogovoreni su kao dio Daytonskog sporazuma. (Hina)