Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Pred 70 godina cijela je Europa bila pokorena, a u šumi kraj Siska započela je jedna epopeja', istaknuo je Ratko Maričić, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista.


Dan antifašističke borbe obilježen je danas prigodnim programom u šumi Brezovica kraj Siska gdje je 22. lipnja 1941. osnovan prvi partizanski odred. Obljetnici je nazočio i predsjednik prof. dr. Ivo Josipović. 'Na početku Drugog svjetskog rata časna skupina ljudi ustala je protiv najvećeg zla 20. stoljeća, vjerojatno i ukupne svjetske povijesti. Na ovom mjestu rekli su ne zločinu, okupaciji i izdaji. Antifašizam je duhovni otac Domovinskog rata', kazao je predsjednik Josipović.

Vezani članci Opća bolnica Dr. Ivo Pedišić u Sisku - 1 Bolesno dijete doveli u sisačku bolnicu, no uslijedio je hladan tuš: Djevojčica je infuziju morala primiti u - hodniku. ''Kad mi je doktorica to rekla rasplakala sam se'' Andrej Plenković (Foto: AFP) Plenković i Jandroković čestitali Dan antifašističke borbe

Današnjem događaju prisustvovali su i Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova, Josip Friščić, potpredsjednik Sabora, veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj Oleksandar Levčenko kao predstavnik zemalja Antifašističke koalicije, te Ratko Maričić, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista.

'Pred 70 godina cijela je Europa bila pokorena, a u šumi kraj Siska započela je jedna epopeja koja danas predstavlja simbol najsnažnijeg hrvatskog otpora fašizmu', istaknuo je Maričić. Županica Sisačko-moslavačka Marina Lovrić Merzel također je naglasila važnost pokreta koji je uzdrmao temelje fašističkog režima. 'Dok su u ratom zahvaćenoj Europi zemlje šutjele, vi ste progovorili srcem, nadom, radošću i željom za slobodom', kazala je.

Prvi partizanski odred imao je 77 boraca, a njihov pripadnik bio je i pokojni general Hrvatske vojske Janko Bobetko. U odredu su većinom bili Hrvati pa su se većinom borili na hrvatskom području, a završetak Drugoga svjetskog rata doživjelo je 38 boraca. Program je uveličao zbor 'Lipe', sisački osnovci koji su izveli recitacije te primadona Barbara Othman. Dok se kod spomenika antifašizmu odvijao program u čast pokretu otpora, ispred šume Brezovica članovi Hrvatske čiste stranke prava prosvjedovali su protiv onih, kako su naglasili, koji "slave ustanak protiv nas samih i naše države".

'Još niti jedan partizanski zločinac nije završio na vješalima gdje mu je i mjesto, a vlast prikriva zločine nad Hrvatima', poručuju iz HČSP. (Agencija VLM)