Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'U spekulacije ne ulazim'

PETROVIĆ ODGOVORIO PETROVU 'Ovom hajkom ugroženi smo moja obitelj i ja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na optužbe potpredsjednika Vlade Bože Petrova danas je odgovorio Josip Petrović, konzultant MOL-a i prijatelj drugog potpresjednika Vlade, Tomislava Karamarka.

Potpredsjednik Vlade Božo Petrov (MOST) u utorak je govoreći o 'preslagivanju' Vlade kazao da se u pokušaju destabilizacije Vlade 'puno toga vrti oko Ine'. Kasnije je u emisiji 'Direkt' optužio Josipa Petrovića, bivšeg člana Uprave INA-e i osobnog prijatelja potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka (HDZ) da je u slučaju INA-MOL radio protiv hrvatskih interesa. Zatražio je i od Tomislava Karamarka da se ogradi od Petrovićevih izjava u kojima potencira prijateljstvo s Karamarkom.

Josip Petrović, koji radi kao konzultant za mađarski MOL, danas je poslao priopćenje u kojem ističe da nije radio protiv Hrvatske te da je na njega podignuta haranga bez ikakva razloga. S Karamarkom ga, naveo je, veže prijateljstvo još iz sportskih dana, ali nisu nikad razgovarali o INA-i.

Pročitajte i ovo Božo Petrov Osvrnuo se i na poljoprivrednike Božo Petrov o Mostovu programu: "Treba nam obiteljski turizam, dosta je apartmanizacije" Slika nije dostupna Petrov: "Prepušta li Vlada INA-u novim prijedlogom zakona o privatizaciji MOL-u?"

Priopćenje Josipa Petrovića prenosimo u cijelosti:

'Kao što je poznato, gospodin Božo Petrov me tijekom svog gostovanja u jučerašnjoj televizijskoj emisiji optužio da kao konzultant MOL grupe radim protiv hrvatskih interesa. Istina je naravno sasvim drugačija. Sve što sam napravio se odnosilo na to da sam predlagao svom klijentu MOL-u dogovor s hrvatskom Vladom kao najbolju opciju.

Duboko sam uvjeren kako bi se dogovorom MOL-a i Vlade Republike Hrvatske oko INA-e stekli uvjeti za njezino transparentnije poslovanje, a razne lobističke kuće ne bi na ovom pitanju zarađivale milijunske iznose za izradu raznih analiza povezanih s arbitražama koje su u tijeku. Svaka najava dogovora povećava vrijednost INA-e na burzi, a najava produžetka spora je smanjuje.
 
U sve ostale spekulacije o velikim interesima ne želim ulaziti. Cijela haranga koja je podignuta protiv mene ide na pogrešnu adresu , a aktualnim dužnosnicima hrvatske Vlade ne zamjeram ništa jer se još nisu niti upoznali sa stvarnom situacijom.

Glede tvrdnji potpredsjednika Vlade da sam se na suđenju Sanaderu pojavio kao konzultant MOL-a, moram se zapitati je li u Hrvatskoj zabranjeno biti konzultant međunarodne korporacije koja posluje u više od 20 država Europe i svijeta , i koja u samoj centrali ima mnoge direktore Hrvate?

Zar svi Hrvati koji rade u toj kompaniji rade protivno interesima Hrvatske? Rekao bih baš suprotno. Svi mi znamo što su interesi Hrvatske i kako ih zaštiti. To smo radili do sada i radit ćemo i dalje bez obzira na jeftine dnevnopolitičke insinuacije.

Na sudu sam svjedočio o jednom događaju o kojem je upoznata cijela hrvatska javnost. Moja je dužnost govoriti istinu . Ako to u ovom trenutku nekome na političkoj sceni ne odgovora, molim ih da moje ime ne upotrebljavaju za takvu vrstu političkog razračunavanja.

Ovom hajkom ugroženi smo moja obitelj i ja
. Gospodina Petrova niti poznajem, niti sam s njime ikada razgovarao.

S prvim potpredsjednikom Vlade Tomislavom Karamarkom veže me poznanstvo iz sportskih dana , koje niti u jednom trenutku nisam koristio da bismo razgovarali o ovim temama', zaključuje Josip Petrović.

Široj javnosti postao poznat nakon korupcijskih suđenja i Uskokove istrage

Petrović je, kao bivši član uprave Ine, široj javnosti postao poznat u jeku korupcijskih postupaka protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, kojemu je navodno bio osoba od posebnog povjerenja. Mediji su posljednjih dana nagađali i da je on, uz Sanadera, drugi svjedok MOL-a u arbitražnom postupku protiv Hrvatske, a ranije ga se spominjalo i kao sudionika sastanka u Veroni kada je Sanader navodno dogovorio prodaju Plive.

Na suđenju Sanaderu u slučaju Ina-MOL Petrović je u ožujku 2012. ispitan kao svjedok. Tada je odbacio optužbe da je utjecao na bivšeg direktora Plinacroa Branka Radoševića kako bi ubrzao izdvajanje plinskog poslovanja iz Ine za što je Sanader od mađarske nafte kompanije MOL navodno primio 10 milijuna eura mita.

Radošević je ranije na sudu kazao da mu se Petrović predstavio kao osoba od Sanaderova povjerenja i rekao da će Sanader "biti ljut ako se posao ne dovrši čim prije". No, Petrović je na sudu kazao da s Radoševićem nikada nije razgovarao nasamo, a njegovo je svjedočenje odudaralo i od iskaza krunskog svjedoka Roberta Ježića koji je svjedočio da je za Sanadera preko svojih švicarskih tvrtki primio polovicu od 10 milijuna MOL-ovog mita.

U slučaju Fimi media, u listopadu 2012. spomenuo ga je bivši direktor korporativnih komunikacija Ine Tomislav Štengl koji je ispričao da je Petrović na njega vršio pritisak kako bi sklopio ugovor s Fimi medijom te da mu je jednom prilikom rekao da iza toga stoji bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić kojega Uskok tereti da je, uz bivšeg premijera i ostale optužene u tom slučaju, novcem iz državnih institucija i tvrtki punio HDZ-ov crni fond.

U ožujku 2013. Petrović se našao među uhićenima zbog navodnog kupovanja informacija iz tajnih istraga, a krajem siječnja ove godine sud je u tom slučaju potvrdio optužnicu u kojoj se Petrović našao među 15-ero optuženika. (Hina/N.C.)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene