Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Bolna realnost

VIDEO Kamere zabilježile dramatičan trenutak u Saboru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski Sabor otvorio je svoja vrata za sve zainteresirane građane. Zastupnika je bilo tek desetak, unatoč tome što su svi bili pozvani. A upravo to im građani najviše zamjeraju - što često nisu na svojim radnim mjestima.

Radi se na tome da se omogući promjena izbornog sustava kako bi građani jače utjecali na to tko će ih zastupati, i sam se zauzimam da se pojača utjecaj građana, rekao je Josip Leko jednoj od skupina koja je, u okviru Dana otvorenih vrata posjetila Sabor te razgovarala s Lekom i drugim zastupnicima.

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti" Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca

Jedan od građana koji je dugo živio u dijaspori požalio se Leki da u Hrvatskoj nema istu mogućnost kontakta sa zastupnikom kao što je imao u dijaspori. Tamo političara možete kontaktirati i prije i poslije izbora, ovdje toga nema, odnosno kad političara izaberete možete mu staviti 'soli na rep', zaključio je.

Leko priznaje da nema idealnog političkog sustava, niti sustava koji jamči da će se vlast ponašati manje bahato. Važno je da u demokraciji djeluju ljudi poput Vas, treba pojačati nadzor građana, poručio je Leko nezadovoljnom građaninu.

Iako je predsjednik Sabora pozvao sve zastupnike na dan otvorenih vrata - došlo je tek njih desetak koji su se suočili s pitanjima građana. "Prošao sam sve saborske odbore, 40 saborskih zastupnika, nikad nitko ne odgovara. Sve dopise možete uzet, a ja sam tu došao bez i jedne lipe da vas pitam - nemam ni jedne lipe u džepu", rekao je jedan od građana.

A zastupnici svoje plaće primaju iako neki često nisu na radnom mjestu. Upravo to građani najviše zamjeraju - pa čak i oni najmlađi. "Ima ih jako malo s obzirom kolika je sabornica i ja mislim da bi se trebali više angažirati i dolazit malo raspravljat više tu", rekao je šestogodišnji Oliver.

Brine ih, pokazalo se, i najava monetizacije autocesta, pitaju zašto se ne nađe drugačiji model, zašto se u izborni sustav ne uvede preferencijsko glasovanje.

Monetizacija nije rasprodaja, nego iznajmljivanje, objašnjavala im je Gordana Sobol (SDP), pitajući ih kako, inače, platiti milijarde kuna obveza koje dospjevaju. HDZ-ovi Jasen Mesić i Ante Babić građanima tumače kako nisu za monetizaciju koju nudi Vlada.

Nezavisna Jadranka Kosor pozdravlja preferencijsko biranje zastupnika, kaže da bi to jamčilo i njihovu veću odgovornost. Sobol drži da to neće riješiti (ne)dolazak u Sabor, odnosno da će uvijek, neovisno o načinu biranja, biti zastupnika koji neće dolaziti.

Građani su posebno srdačni bili prema bivšoj premijerki, a jedan joj je predložio da se (opet) kandidira za predsjednicu države. 'S obzirom na broj prijedloga morat ću o tome razmisliti', kroz smijeh je kometirala Kosor te dodavala 'šalim se, naravno'.

'Najsramotnije je da gotovo stotinjak zastupnika nije došlo na svečanu sjednicu'

Otvorena vrata privukla su na Markov trg građane svih uzrasta, pa i one najmlađe koji su se, poučeni ponašanjem starijih, za uspomenu slikali s predsjednikom Sabora.

Treći Dani otvorenih vrata održavaju se u povodu Dana neovisnosti 8. listopada.

Građani su vrlo zainteresirani za ovu manifestaciju, kaže voditeljica te službe Ružica Šimunović, zadovoljna što je i danas došao popriličan broj građana, unatoč tome što je zbog maratona zatvoren dio gradskog središta, pa je pristup Markovu trgu nešto teži nego inače.

Zahvaljujući Danu otvorenih vrata, u dvije prethodne godine saborskim je prostorima bez najave prošlo više od 1.600 građana. U prošloj godini Sabor je organizirano posjetilo 15.800 građana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene