Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kardinal Bozanić

'Dosta nam je podjela, molimo za hrvatsko zajedništvo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Diljem svijeta bukte ratovi, i žarišta ima na toliko mjesta da papa Franjo često govori o tinjajućem, tihom, trećem svjetskom ratu. Nekima je sve to očito igra', poručio je kardinal Josip Bozanić iz Sinja.

Dosta nam je podjela, želimo li napredak hrvatskom narodu i domovini potrebna je opća suglasnost oko temeljnih pitanja, poručio je u subotu zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, predvodeći u Sinju, kao izaslanik pape Franje, svečanu misu u povodu svetkovine Velike Gospe i 300. obljetnice svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske.

Pročitajte i ovo Kardinal Josip Bozanić radujte se, narodi Čestitka kardinala Bozanića: ''Božić nas poziva na čuvanje života od začeća do prirodne smrti, na ljubav prema obiteljskom životu i Domovini'' Slika nije dostupna Deseci tisuća vjernika Svečane proslave blagdana Velike Gospe; Kardinal Bozanić: "Obitelj je sveta. Treba ju čuvati, njegovati i promicati"

"Danas u Sinjskom svetištu molimo za hrvatsko zajedništvo. Dosta nam je podjela! Ako želimo napredak svom narodu i domovini potrebna je opća suglasnost oko temeljnih pitanja. Otvorenost daru života i zaštita obitelji i ljudskoga života u obitelji danas postaje gorućim pitanjem. O tome ovisi budućnost našega naroda. Ideologije koje se zasnivaju samo na ekonomskoj računici vode u vrijednosnu izgubljenost", istaknuo je Bozanić.

Naglasio je kako radost i zajedništvo života, kako u obitelji tako i u domovini, nisu nikada presudno ovisili o ekonomskoj moći. To je, dodao je, dobro poznato očevima i majkama cetinskoga kraja, gdje su mnogi potekli iz obitelji s brojnim djecom i znaju da se u takvim obiteljima, unatoč i mogućoj oskudici, gradi povjerenje, odvažnost u susretu sa životnim nedaćama, osjetljivost za druge, odgovornost za zajedničko dobro.

Bozanić je rekao da se na Veliku gospu moli i za mir u svijetu, za sve koji su posebno pogođeni i strepe za život svojih najbližih. "Diljem svijeta bukte ratovi, i žarišta ima na toliko mjesta da papa Franjo često govori o tinjajućem, tihom, trećem svjetskom ratu. Nekima je sve to očito igra. No, rata se igraju i ratove izazivaju samo ljudi i režimi koji nisu dozreli, koji se pred drugima žele potvrditi silom, umjesto da svojom čestitošću izazivaju poštovanje", naglasio je.

SLAVI SE VELIKA GOSPA Znate li zašto je ovaj blagdan važan za Hrvatsku?

Napomenuo je kako marijanska svetišta jačaju jedinstvo Crkve i naroda, a ono sinjsko povezuje hrvatski jug i sjever, istok i zapad, hrvatske vjernike iz Bosne i Hercegovine, kao i one iz dalekoga svijeta, osnažujući ih i pomažući im. Dodao je kako je blažena Gospa uvijek suputnica na životnim putovima vjernika, koji s mole da im pomogne i zaštiti ih da ne trebaju napustiti svoj dom i domovinu.

Bozanić je kazao kako sinjska riznica čuva spomen na događaje iz prošlosti, u kojima se promatra očitovanje Božje prisutnosti po Blaženoj Djevici Mariji prije tri stoljeća, kada su Sinjani obranili svoj kraj od nadmoćne osmanlijske vojske. "Ne zaboravite, braćo i sestre, tu svetu uspomenu koju čuva ovo Svetište. Znajte u tome stoljetnome znaku prepoznati snagu molitve vaših predaka, kako bi i vaša molitva u svakoj vašoj potrebi i nevolji bila ojačana čvrstim pouzdanjem u zagovor Nebeske Majke", poručio je.

Ustvrdio je kako bez Gospe ni jedno događanje vezano uz obranu Sinja nema istinski smisao, te da je ta istina ostala sačuvana i u viteškoj igri Sinjske alke. "Privremeni pokušaji – u ona hrvatskom narodu i katoličkoj vjeri nesklona vremena – da se ta sraštenost odvoji pokazali su se tek kao prolazne zablude i stranputice, daleke od duše naroda", istaknuo je Bozanić.

Vjernike cetinskoga kraja pozvao je da imaju mudrosti i viteške hrabrosti othrvati se svim izazovima i ponudama, kojima se, kaže, želi potisnuti spomen na odanost Gospi, na snažnu vjeru cetinskoga puka, na junačku privrženost hrvatskoj domovini. "Povezanost i pobožnost hrvatskoga naroda prema Majci Božjoj ostaje smjerokazom za budućnost nama kršćanima u Hrvatskoj, da ne dopustimo razdvajanje svoje vjere od društvene zbilje i od zalaganja za dobro, da se ne sramimo svjedočiti istinu neba u zemaljskim poteškoćama, da ne zaniječemo Boga i ne gubimo pouzdanje u njega", naglasio je.

Uz hrabrost alkara, dodao je, važno je istaknuti i snagu i nježnost žena, koje znaju s odgovornošću prihvaćati vlastite snage, darove i mogućnosti, ali ujedno ostati otvorene Božjim nadahnućima i pozivu koji je iznad ljudskih sposobnosti i umijeća. "Toliko nam je puta u hrvatskome narodu i društvu potrebna ženska snaga koja živi u nježnosti i stvaralačkoj maštovitosti, koja brani život i očituje svoju vjeru, koja zna izreći istinu na način koji prodire do srži, ali ne odbacuje čovjeka, koja prepoznaje opasnost, ali se ne boji stupiti pred bilo koju razornu moć, koja upozorava na stranputice i ne odustaje od zajedništva; koja poznaje rastanke i čekanja ne gubeći nadu u radost povratka", rekao je Bozanić.

Svečanoj misi u Sinju nazočila je i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, a misi je prethodila procesija sinjskim ulicama, koja se zaustavila ispred zgrade suda gdje je kardinal Bozanić kadio (blagoslovio tamjanom) sliku čudotvorne Gospe sinjske koju su nosili alkari. Prigodom tog čina razglasom je odaslana poruka "Majko naša, Gospe sinjska zaštiti ovaj narod".

Nakon završetka kadenja sudionici procesije su uzimali lovorove grančice, koje su bile ostavljene na cesti na mjestu blagoslova. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene