Istraživanja nobelovca Johna Cornfortha imala su značajan utjecaj na daljnji razvoj znanosti (Foto: Ilustracija/Thinkstock)
Istraživanja nobelovca Johna Cornfortha imala su značajan utjecaj na daljnji razvoj znanosti (Foto: Ilustracija/Thinkstock)

Sir John Cornforth dobitnik je Nobelove nagrade za kemiju. Patio je od bolesti unutarnjeg uha - otoskleroze koja ga nije uspjela pokolebati na putu uspjeha. Danas je stota obljetnica od njegova rođenja, a počast njegovom radu odaje mu i Google.


Sir John Cornforth rođen je na današnji dan prije sto godina u Sydneyu. Svoj profesionalni put posvetio je brojnim istraživanjima koja su otvorila vrata drugim važnim znanstvenim otkrićima. Tijekom mladosti obolio je od otoskleroze, bolesti unutarnjeg uha zbog koje je već u 20. godini života u potpunosti oglušio. Bez obzira na bolest koja mu je otežavala, uspješno je završio kemiju na Sveučilištu u Sydneyu.

Nobelovu nagradu za kemiju dijelio je s Vladimirom Prelogom

Cornforth se na Oxfordu pridružio timu koji je razvio antibiotik penicilin i pomogao u njegovu pročišćavanju i koncentraciji. Profesionalno je surađivao i sa svojom suprugom,  kemičarkom Ritom Harradence s kojom se posvetio sintetiziranju kolesterola i ostalih organskih spojeva.

Godine 1975. podijelio je Nobelovu nagradu za kemiju s hrvatskim znanstvenikom Vladimirom Prelogom koji je također proučavao stereokemiju organskih molekula i reakcija. Prilikom dodjeljivanja nagrade, rečeno je kako je njegovo područje istraživanja teško objasniti laicima, ali kako je značaj njegova rada širok i utjecajan. Njegov doprinos znanosti otvorio je vrata drugim otkrićima, uključujući razvoj lijekova koji snižavaju kolesterol koje od tada koriste milijuni pacijenata diljem svijeta.

Umro je 2013. godine u dobi od 96 godina.