Spasilačke ekipe nastavljaju potragu za mladićem (16) na Visovačkom jezeru.

Galerija Potraga za nestalim mladićem (Foto: Šime Vičević/dnevnik.hr) Potraga na Visovačkom jezeru (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) - 4 Potraga na Visovačkom jezeru (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) - 3 +1 Potraga na Visovačkom jezeru (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) - 2

Potraga za 16-godišnjim mladićem koji je nestao u Visovačkom jezeru nastavljena je u ponedjeljak oko 7 sati. Uz policijske službenike i ronioce specijalne policije, u potrazi sudjeluju i pripadnici Gorske službe spašavanja, kao i pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Nacionalnog parka Krka. 

Vezani članci Tornado udario u školu VIDEO Trenuci užasa: Kamere snimile prolazak tornada,  proglašeno izvanredno stanje Visovac: Nastavlja se potraga za maloljetnikom (Foto: Dnevnik.hr) Nastavlja se potraga na Visovačkom jezeru: Za nestalim maloljetnikom traga i lokalno stanovništvo

Marica Kosor, glasnogovornica PU šibensko-kninske, kaže da policija koordinira rad svih službi na terenu te da se svi koji bi se htjeli uključiti u potragu trebaju javiti policiji. 

U potragu će se uskoro uključiti i vojska koja će dno jezera pretraživati sa sonarom. Jedna privatna tvrtka iz Splita već radi sa sonarnim uređajem. Sonar je koristan za pretraživanje riječnog dna jer je muljevito i prepuno odlomljenih grana. Osim toga, rijeka je jako nabujala i mutna što predstavlja dodatne poteškoće.

U potrazi se koriste i dronovi i potražni psi. 11 pripadnika GSS-a obilazi i obalno područje.

Velik problem predstavlja i hladnoća - temperatura rijeke je oko 7 stupnjeva zbog čega ronioci ne mogu cijelo vrijeme roniti.

"Dosta visok je nivo i hladnoća je velika prepreka, ronioci jedno vrijeme rade pa moraju stati da se rekuperaju pa idemo dalje", rekao je Šime Pavić iz PU šibensko-kninske.

Trojica mladića koji su također bili u čamcu su pušteni iz bolnice i s njima su obavljeni razgovori.

Mještanin obližnje Dubravic rekao je da se nešto ovako nikad nije dogodilo.

Podsjetimo, maloljetnik je nestao u Visovačkom jezeru u Nacionalnom parku Krka nakon što se u subotu oko 17 sati prevrnuo čamac u kojem je bio s još trojicom prijatelja. I dok su trojica mladića uspjela doplivati do otočića Visovac na kojem se nalazi franjevački samostan, 16-godišnjaku iz Laškovica se izgubio svaki trag.

PU šibenska-kninska u priopćenju je objasnila da je do pada maloljetnika u vodu došlo nakon što je jedan od njih ustao, što je narušilo ravnotežu.

"S obzirom na stanje šoka od pada u vodu i činjenicu da nestali maloljetnik nije bio vješt u plivanju, nakon pokušaja ostalih da mu pomognu, ostao je u vodi blizu prevrnutog čamca, dok su preostali otplivali po pomoć na Visovac. Dolaskom brodice s Visovca u pomoć, nestali maloljetnik nije zatečen u blizini prevrnutog čamca, nakon čega je organizirana opsežna potraga koja je još uvijek u tijeku", izvijestila je PU šibensko-kninska.

U spašavanju trojice mladića pomogao je fratar Božo Duvnjak, koji ih je spazio u vodi.

Iz Centra 112 u ponedjeljak ujutro izvijestili su da je dojava gvardijana samostana Visovca zaprimljena u subotu u 17:52. Gvardijan samostana fra Božo Duvnjak čuo je zapomaganje iz vode blizu otoka. Nakon prevrtanja brodice s četiri maloljetnika trojica su doplivala do obale, no četvrti nije. Trojica mladića odvezena su u šibensku bolnicu jer su bili pothlađeni, a za četvrtim je nastavljena potraga, koja je i dalje u tijeku. (Hina/Ma.B.)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju