Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posao im cvjeta

Jesu li vas ikada nazvali 'utjerivači dugova'?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U tenutku kada se nelikvidnost u Hrvatskoj opasno približila iznosu od 40 milijardi kuna, a neplaćanje je postalo pravilo posao cvjeta tvrtkama koje se bave naplaćivanjem potraživanja vjerovnika.

Najgore im je kad ih zovu utjerivačima dugova. Oni su, kažu, samo tvrtka koja se bavi posredovanjem pri naplati potraživanja. 'Pokušavamo nagovoriti vjerovnika da mu je bolje da riješi na ovaj način otvorena potraživnja prije nego što se nagomilaju kamate ili dodatni troškovi sudski, odvjetnički', objašnjava Tonči Babić, direktor tvrtke koja se bavi posredovanjem pri naplati dugova.

Pročitajte i ovo Starački domovi u dugovima - 4 Kako dalje? Hoće li doći do povećanja cijena domova za starije? "Ti minusi su se dogodili zbog velikog, značajnog porasta cijena, režija i namirnica" Ilustracija veliki dugovi Mnogima omiljeni trgovački lanac ide na prodaju, samo u Hrvatskoj imaju 120 poslovnica

Nikada ne kucaju na vrata dužnicima. Iz ureda ljude zovu telefonom, šalju sms-ove ili pismene opomene. S druge strane linije djelatnicima stižu razne prijetnje i napadi.
'To je izderavanje, psovanje, riječnik koji nije primjeren poslovnoj komunikaciji. Možda dvoje ili troje korisnika je tu i došlo ali to nije nikada eskaliralo', rekao je voditelj naplate dugovanja Darije Martinić.

Od domaćih životinja do građevinskog materijala. Dužnici svašta nude kako bi otplatili dug. 'Kompenzacije se ionako moraju dogovoriti u suradnji s vjerovnikom tako da mi to niti ne prihvaćamo', dodaje Martinić.

Kada je nelikvidnost u zemlji gotovo 40 milijardi kuna posao cvate. Ove godine imali su 120 tisuća slučajeva. 'Postoji veliki interes za našim uslugama, no nama je s druge strane teže posao obaviti uspješno', pojašnjava Babić.

Što je iznos veći, a dug stariji teže im ga je naplatiti. Najvažnije je biti brz jer u Hrvatskoj tvrtke danas ima, a već sutra nema.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene