Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruski predsjednik Vladimir Putin jutros je otputovao iz Zagreba. Sinoć je s predsjednikom Mesićem razgovarao čak tri sata iza zatvorenih vrata. O čemu točno, znaju njih dvojica. U svakom slučaju, jučerašnji energetski summit završio je bez najavljene zajedničke deklaracije.


Izostanak zajedničke deklaracije prevedeno znači nesuglasje stajališta.Uoči summita nagađalo se kakvu će poruku Putin poslati iz Zagreba, kome i kako. U moru na summitu izgovorenih riječi ključna je bila jedna jedina rečenica.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Na izborima neću podržati niti jednu stranku' Slika nije dostupna Putin u Istanbul, Mesić u Dioki

- Rusija se toliko snažno energetski razvija da može riješiti sve krupne međunarodne probleme, rekao je Putin.

I to je to. Posjet ruskog predsjednika bio je isključivo lobistički, borba za energetske pravce u regiji i to samo dva tjedna nakon posjeta Georgea W. Busha Albaniji, gdje je bilo sasvim jasno da zajedno s Hrvatskom u NATO ulaze Albanija i Makedonija.

Ali, ne slijedom rezultata, već političke odluke.

A Putin je protiv širenja tog vojnog saveza. I protiv samostalnosti Kosova. Iza svega dakako ne stoje ideologije ni povijesne sklonosti, već miljarde dolara i eura. Interes i prevlast u energetskoj kontroli jugoistoka europe. 

- Rusija je zainteresirana za obnovu i gradnju energetskih postrojenja u regiji, što neće samo poboljšati regionalnu opskrbu energijom, već je dugoročno učiniti važnom i atraktivnom energetskom točkom, rekao je ruski predsjednik.
 
Geostrateški, u nas još kontroverzni projekt 'Družbe Adrie' Putinu je važan. Predsjednik Mesić taj projekt podržava. Još je nepoznato jesu li o tome razgovarali na sinočnjoj bilaterali.

Priključivanje Janafa na paneuropski naftovod sve do Omišlja Hrvatskoj jamči sigurnost opskrbe i zaradu, a Rusima tankerski transport na prekomorska tržišta.

Širenjem mreže Rusija svakako želi spriječiti realizaciju ideje američkog naftovoda koji bi spajao crnomorsku luku Burgas s albanskim jadranom.

On bi k tome, zanimljivo, prolazio tik uz kosovsko-makedonsku granicu.

Je li 'hladni rat' doista završio ili su energetski pravci tek drugo ime za njegove granice.