Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Putinov posjet je lobiranje za vlastite energetske i geostrateške interese

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Vladimir Putin jutros je otputovao iz Zagreba. Sinoć je s predsjednikom Mesićem razgovarao čak tri sata iza zatvorenih vrata. O čemu točno, znaju njih dvojica. U svakom slučaju, jučerašnji energetski summit završio je bez najavljene zajedničke deklaracije.

Izostanak zajedničke deklaracije prevedeno znači nesuglasje stajališta.Uoči summita nagađalo se kakvu će poruku Putin poslati iz Zagreba, kome i kako. U moru na summitu izgovorenih riječi ključna je bila jedna jedina rečenica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Glavna neriješena tema Čudnovati summit EU-a: Svi o svemu, a nitko o zabrani ruske nafte? Slika nije dostupna Mesić u posjetu Rusiji 'Priključak na Južni tok ovisi samo o ruskoj dobroj volji'

- Rusija se toliko snažno energetski razvija da može riješiti sve krupne međunarodne probleme, rekao je Putin.

I to je to. Posjet ruskog predsjednika bio je isključivo lobistički, borba za energetske pravce u regiji i to samo dva tjedna nakon posjeta Georgea W. Busha Albaniji, gdje je bilo sasvim jasno da zajedno s Hrvatskom u NATO ulaze Albanija i Makedonija.

Ali, ne slijedom rezultata, već političke odluke.

A Putin je protiv širenja tog vojnog saveza. I protiv samostalnosti Kosova. Iza svega dakako ne stoje ideologije ni povijesne sklonosti, već miljarde dolara i eura. Interes i prevlast u energetskoj kontroli jugoistoka europe. 

- Rusija je zainteresirana za obnovu i gradnju energetskih postrojenja u regiji, što neće samo poboljšati regionalnu opskrbu energijom, već je dugoročno učiniti važnom i atraktivnom energetskom točkom, rekao je ruski predsjednik.
 
Geostrateški, u nas još kontroverzni projekt 'Družbe Adrie' Putinu je važan. Predsjednik Mesić taj projekt podržava. Još je nepoznato jesu li o tome razgovarali na sinočnjoj bilaterali.

Priključivanje Janafa na paneuropski naftovod sve do Omišlja Hrvatskoj jamči sigurnost opskrbe i zaradu, a Rusima tankerski transport na prekomorska tržišta.

Širenjem mreže Rusija svakako želi spriječiti realizaciju ideje američkog naftovoda koji bi spajao crnomorsku luku Burgas s albanskim jadranom.

On bi k tome, zanimljivo, prolazio tik uz kosovsko-makedonsku granicu.

Je li 'hladni rat' doista završio ili su energetski pravci tek drugo ime za njegove granice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene