Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogledajte reakcije!

Jeste li ikad tražili povrat novca zbog loše usluge?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada ste posljednji put tražili ugostitelja da Vam vrati Vaš novac? Jeste li ikad? E pa naši statisti jesu i to šest puta. Za nas su glumili njemačke turiste u četiri restorana i dva hotela, u centru Zadra i Splita. S dvije skrivene kamere snimali smo ih kako naručuju, žale se na uslugu - a potom čekali reakciju ugostitelja, a nakon testiranja - otkrili smo se.

Statisti magazina Provjereno cijelo su vrijeme govorili njemački kako se ne bi otkrili. U prvom restoranu u Zadru naručili su lignje s rižom. Čekali su malo više od 20 minuta na hranu, a potom su pojeli sve i nezadovoljni pozvali konobara. Žaljenje da su lignje bile pretvrde upalilo je. Ovaj konobar prošao je test, uzeo je u obzir žalbu i jednu porciju liganja uopće nije uračunao u cijenu. Na ukupan račun, popust je bio gotovo 50%.

Pročitajte i ovo Evakuacija hotela Radisson Blu u Splitu - 4 službe na terenu Otkriveno što se dogodilo s klorom: Evakuiran splitski hotel, pet osoba je u bolnici Hotel u Splitu - 2 Susjedi nisu oduševljeni Misteriozna Ukrajinka kupila je pet luksuznih nekretnina: Navodno je upletena u aferu s prodajom namirnica vojsci

Drugi zadarski restoran, narudžba ista. No, žalba ovdje nije bila samo na hranu, već i na napuklu čašu. U ovom restoranu konobar nije ponudio brisanje jela s konačnog računa.
Nakon što smo se otkrili, konobar Andreas Buljanović pristao je prepričati nam svoju reakciju. "Nema problema, pogriješili smo, mi ćemo sad to počastiti, jeste li za jedan desert, možda neko piće, malo smo izgladili to i dobro. Nema što, gost je uvijek u pravu, ali eto, i mi pogriješimo i mi smo ljudi.“

U zadarskom hotelu s četiri zvjezdice puna cijena dvokrevetne sobe za jednu noć iznosi 1040 kuna. Prije nego što su uspjeli i prigovoriti, recepcionarka im je već dala popust od 20% obrazložen nižim cijenama u predsezoni, no i na tu cijenu naši su se turisti žalili na buku. Nakon dvominutnih konzultacija sa šeficom, recepcionarka se vratila i dala dodatni popust od 10%.

Prema frankfurtskoj deklaraciji u ovakvim slučajevima gost može dobiti i do 50% nižu cijenu sobe. Naime, mnogi njemački turisti vraćali su se nezadovoljni s putovanja.
Od svojih turističkih agencija tražili su povrat novca, a mnogi su slučajevi završili i na sudu. Željko Trezner iz Udruge hrvatskih putničkih agencija objašnjava „Da bi na jednaki način dosuđivali različite situacije, suci u Frakfurtu su si pojednostavili praksu i zapisali određene postotke naknade šteta. Ista takva prava u okviru prakse koje postoji ne samo da su implementirana u hrvatsko zakonodavstvo u smislu prava na naknadu štete za neizvršenje, nepotpuno izvršenje ili neuredno izvršenje usluga, nego i u okviru njihovih putovanja u inzozemstvo.“

Ova jedinstvena lista razlikuje mnoge moguće pritužbe i svake se godine obnavlja. Primjerice, turist može tražiti povrat od 15 posto ako je plaža od hotela dalje nego što je oglašeno, jednako toliko ako su predugo čekali konobara, a čak 50 posto nižu cijenu ako su u hotelskoj sobi bili prljavi ručnici. Ona ne obvezuje hrvatske ugostitelje zbog toga što u RH ne postoji nekakav unificirani pravilnik kao što je frankfurtska lista, koji bi bio dosljedan za sve hotelske kompanije.

Treba istaknuti da smo restorane birali potpuno nasumce, a nismo htjeli ići u one preskupe. No i u ovim "uvjetno rečeno" jeftinijima - svi konobari dosad, izašli su u susret našim statistima.

Topli dani već su tu. Nakon naporne godine, svatko od nas ima pravo na pošten odmor. Na ta dva, tri tjedna dugo smo čekali, za njih smo dugo štedjeli, no ugostitelji griješe. Zašto se onda svi mi pomirimo s ponekad, sirovom ili prepečenom hranom, neudobnim madracima i lošim smještajem? Upravo našim testiranjem dokazali smo - na lošu uslugu treba prigovoriti.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene