Jelenak (Foto: Blog.hr)
Jelenak (Foto: Blog.hr)

Znate li što trebate napraviti ako vidite jelenka, alpinsku strizibubu ili veliku četveropjegu cvilidretu u prirodi? Bloger 'Jelenski blog' donosi odgovor na to pitanje.


Prije neku večer dok sam trčao jedan jelenak me pogodio u glavu i odbio se, te je odmah aterirao. Nadam se da mu nije bilo ništa, (moja) kosa je ublažila udar.

Osim toga letač izgleda masivan samo naoko, s tim svojim oklopom i rogovima, no to je varka, ne bi on niti letio da nije lagan kao perce, piše na blogu Jelen.

Taj sudar podsjetio me da bi bilo dobro proširiti obavijest koju sam nedavno primio, a to je da prijavljujete ako ste vidjeli jelenka. Vjerujem da vam je poznat njegov karakterističan i simpatičan let u uspravnom položaju.

Jelenak (Foto: Blog.hr)


Kako su jelencima za njihov životni ciklus potrebna trula srušena stabla, sve ih je manje jer ljudi intenzivno eksploatiraju šume i ne ostavljaju praktični nikakav komad drveta da trune u šumi.

Na biologija.com.hr pročitajte što biste trebali napraviti kad naiđete na jelenka ili neku drugu ugroženu vrstu.

Ljubitelj ste prirode? Često boravite u njoj i nailazite na razne vrste biljaka i životinja o kojima želite saznati nešto više i sudjelovati u njihovom očuvanju?

Uključite se i aktivno sudjelujte. Pitate se kako?! Lako!

Kada nađete jelenka, alpinsku strizibubu ili veliku četveropjegu cvilidretu u prirodi, pokušajte ih fotografirati te pošaljite fotografiju i sljedeće podatke na jelenak@dzzp.hr :

• datum kada ste ga/ ih vidjeli
• lokaciju gdje ste ga/ ih vidjeli (GPS ili opisnu ako nemate GPS uređaj)
• vrijeme kada ste ga/ ih vidjeli
• ime i prezime opažača