Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić u Splitu je na tribini "Djeca u slobodnom vremenu" govorila o pravima djece u slobodnom vremenu istaknuvši da je to izuzetno važno za njihov daljnji razvoj.


Ova tribina, kazala je, ima za cilj da potakne osmišljavanje i širenje kvalitetnih sadržaja slobodnog vremena, kao i tribina koja će se održati sutra na temu "Dva lica interneta".

Vezani članci Slika nije dostupna 'Poštovati prava djece znači ne štediti na njima' Slika nije dostupna 'Dječji glas se mora čuti, ali odrasli ih ne shvaćaju ozbiljno'

Odrasli su dužni omogućiti djeci ostvarenje njihovih prava na slobodno vrijeme jer je izostanak ili neprimjerena ponuda sadržaja slobodnog vremena jedan od oblika zanemarivanja djece.

I Konvencija o pravima djeteta navodi djetetovo pravo na odmor i slobodno vrijeme, na igru i razonodu primjerenu njegovoj dobi, kao i na slobodno sudjelovanje u kulturnom životu i umjetnostima. To znači, kazala je Mila Jelavić, da je država obvezna poštovati i promicati pravo djeteta na puno sudjelovanje u kulturnom i umjetničkom životu te poticati stvaranje odgovarajućih i jednakih uvjeta za provođenje kulturnih, umjetničkih i rekreativnih aktivnosti u slobodno vrijeme.

Djeca imaju pravo na slobodne aktivnosti primjerene svojim mogućnostima, željama i sposobnostima. Važnu ulogu, kazala je Jelavić, u kreiranju dječjeg slobodnog vremena ima obitelj, škola, lokalna zajednica, ali i mediji koji ne mogu isključiti svoju odgovornost prema onome što nude djeci.

No, nije dobro za dijete da mu se isplanira dan od jutra do večeri jer mu se na taj način oduzima kreativnost i pravo na vlastite želje. Primjedbe koje stižu u naš ured po pitanju slobodnog vremena djece odnose se najčešće na neprimjereno ponašanje u sportskim klubovima, na trenere koji nemaju dovoljno pedagoškog znanja, a veliki je i problem nasilja među djecom.

Splitsku djecu najviše muči nedostatak prostora za igru i druženje, preopširne školske obveze, ali i nedovoljno kvalitetnog vremena za druženje s roditeljima, čulo se, među ostalim, na današnjoj tribini u Splitu.

Sutra će se u Gradskoj knjižnici Marka Marulića održati i druga tribina "Dva lica interneta", na kojoj će izlagači govoriti o opasnostima koje donosi internet i ulozi odraslih u zaštiti djece. Uvodna izlaganja održat će savjetnica pravobraniteljice za djecu Ana Pezo i dr. Zlatko Miliša s Filozofskog fakulteta u Zadru koji će govoriti i o iskustvima policije u zaštiti djece od nasilja putem interneta, o čemu će primjere iznijeti voditelj Odsjeka maloljetničke delikvencije PU splitsko-dalmatinske Stipe Jagnjić.