Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nikica Jelavić (45) koji je u utorak uhićen na slovenskoj granici temeljem njemačkoga zahtjeva, danas je na saslušanju na Okružnom sudu u Krškom dao suglasnost da po brzom postupku bude izručen Njemačkoj, a njegov odvjetnik u žalbi na pritvor ponudio je slovenskom Sudu jamčevinu u iznosu od pola milijuna eura.


"Očekujem da će Sud u najkraćem mogućem roku izdati rješenje o njegovom izručenju Njemačkoj i to bi se moglo dogoditi idući tjedan", rekao je Jelavićev slovenski odvjetnik Drago Šribar nakon saslušanja njegovog branjenika, koji je na krški sud priveden u lisicama iz pritvora uz stroge policijske mjere osiguranja.

Vezani članci Ministar Ćorić u Dnevniku Nove TV razgovarao sa Sabinom Tandarom Knezović (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Ministar Tomislav Ćorić ekskluzivno za Dnevnik Nove TV o novom šefu INA-e i gašenju dijela sisačke rafinerije: "Ta je najava i mene iznenadila" Ivan Vrdoljak (Foto: Dnevnik.hr) Vrdoljak o prijavi zbog prijetnji članu Uprave NE Krško: "Podignuta je lažna kaznena prijava"

Drago Šribar jučer je uložio žalbu na odluku o pritvoru njegova branjenika, ponudio je jamčevinu od pola milijuna eura kako bi njegov branjenik bio pušten na slobodu iz pritvora i kako bi se sam predao njemačkim vlastima.

Odvjetnik je kazao da je njegova jamčevina od sto tisuća eura, koju je prije ponudio, Sud odbio, a očekuje da će o novoj ponudi sud odlučiti u ponedjeljak ili utorak.

U slučaju da ta jamčevina bude prihvaćena, to znači da će moj klijent na Sud u Njemačku otići samostalno, kako bi dokazao svoju nevinost, rekao je Šribar.

Po tvrdnjama odvjetnika Šribara, njemačko tužiteljstvo je pokrenulo kazneni postupak zbog prijevare protiv njegova branjenika, kako bi na njega izvršilo pritisak da mu se ne bi isplatila nadoknada štete.

Naime, Jelavić je 2004. bio tri mjeseca u njemačkom pritvoru zbog sumnji da je opljačkao draguljarnicu, ali je postupak obustavljen i oslobođen je sumnji jer je dokazano da nije sudjelovao u tome, rekao je odvjetnik.

Jelavić je nakon izlaska iz pritvora tražio nadoknadu štete od Bavarske zbog gubitka poslova tijekom pritvora, a kad je tužiteljstvo odbilo njegov zahtjev, tužio je državu. No, kad su ustanovili da Jelavić tužbom traži naknadu pokrenuli su kazneni postupak, tvrdi odvjetnik.

Jelavić se do privođenja u Sloveniji slobodno kretao, jer, kaže odvjetnik, nije znao da se protiv njega provodi bilo kakav postupak u Njemačkoj.

Nikica Jelavić suglasio se sa svojim izručenjem nakon što je dobio svu potrebnu dokumentaciju, jer smatra da nije kriv za kazneno djelo koje mu njemačko pravosuđe stavlja na teret.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju