Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Jelavić još u slovenskom pritvoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nikica Jelavić još se nalazi u pritvoru u Sloveniji, gdje je prije dva tjedna uhićen temeljem europskog uhidbenog naloga na traženje njemačkog suda u Kemptenu.

Jelavić, hrvatskoj javnosti poznat kao prvooptuženi na suđenju tzv. zločinačkoj organizaciji, uhićen je prije dva tjedna u Sloveniji nakon ulaska na Bregani, temeljem zahtjeva njemačkog suda i na osnovi europskog uhidbenog naloga.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jelavić može ostati u pritvoru do dva mjeseca Slika nije dostupna Zbog Jelavića naoružani specijalci blokirali sud u Krškom

Okružni sud u Krškom, gdje je postupak vođen, objavio je početkom prošlog tjedna da je određen žurni postupak njegove predaje njemačkim vlastima, no glasnogovornik generalne policijske postaje u Ljubljani Leon Keder potvrdio je da "još nema povratnu informaciju" suda u Krškom o tome jesu li ispunjeni svi uvjeti za Jelavićevo izručenje, odnosno je li postupak u Sloveniji okončan. To je uvjet da se izvrši predaja osumnjičenika stranoj državi.

Nakon što dobije tu obavijest, policija obavlja "tehnički dio" predaje osumnjičenika stranoj policiji. Jelavić je inače pristao na žurni postupak izručenja, a sud je odbio njegov zahtjev da se pusti iz pritvora uz jamstvo.

No, je li na to rješenje uložena žalba i je li o njoj već raspravljalo izvanraspravno vijeće Okružnog suda u Krškom nije poznato, a zbog sigurnosnih razloga ne mogu se dobiti podaci o tome ni gdje se Jelavić nalazi u pritvoru niti kad bi mogao biti izručen.

Njemačko tužiteljstvo Jelavića sumnjiči da je na prijevaru, uz pomoć krivotvorenih ugovora i bankovnih dopisa, od Bavarske pokušao dobiti 530 tisuća eura naknade štete za vrijeme koje je u Njemačkoj proveo u pritvoru 2004. godine. 

Jelavića su sumnjičili da je opljačkao draguljarnicu u gradu Kemptenu. Nakon tromjesečnog pritvora bio je oslobođen sumnje, a postupak protiv njega bio je obustavljen. Za vrijeme provedeno u pritvoru Jelavić je zato tražio nadoknadu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene