Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Jednomjesečni pritvor za Milu Leticu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istražni sudac Županijskog suda u Sisku Ivica Veršić odredio je jednomjesečni pritvor Mili Letici iz Gline, kapetanu JNA i zapovjedniku bataljuna 24. pješačke brigade "vojske RSK" , koji je jučer uhićen na na graničnom prijelazu Ilok.

Letica je uhićen zbog osnovane sumnje da je tijekom jeseni 1991. počinio kažnjivo djelo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom.

Pročitajte i ovo Ilustracija na 12 godina zatvora Dvojica osuđena zbog strijeljanja zarobljenih hrvatskih vojnika u Glini Ivan Janković, gradonačelnik Gline - 3 ZA NEKE GRAĐANE BANIJE Gradonačelnik Gline nakon odluke o ukidanju obroka: ''Nitko neće ostati gladan. Moramo biti obzirni prema državnim sredstvima''

Protiv Letice i još nekoliko osoba s glinskoga područja vodi se istraga i raspisana je međunarodna tjeralica zbog ratnog zločina nad hrvatskim civilnim stanovništvom na prostoru Gline i Banovine tijekom jeseni 1991. godine i tijekom velikosrpske okupacije tog prostora u Domovinskom ratu. Letica je do uhićenja bio nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Idućih dana pritvoreni Letica dobit će odvjetnika po službenoj
dužnosti, te će biti saslušan pred istražnim sucem Županijskog suda u Sisku.

Mile Letica je 1991. godine bio zapovjednik bataljuna 24. pješačke brigade vojske tzv RSK sa sjedištem u Glini, koji je tijekom Domovinskog rata počinio ratne zločine na području Gline i okolice.

Pukovnik Hrvatske vojske u mirovini Ivica Pandža Orkan iz Siska izjavio je da je "ekipa tv emisije 'Istraga' Nove TV našla videosnimke koje su snimili srpski snimatelji za vrijeme velikosrpske agresije, na kojima je Letica snimljen kao 'komandant bataljona 24. pješačke brigade u Glini, i kao "oficir za vezu s UN-om" iste postrojbe krajiške paravojske. Pandža je izjavio da je "Istraga" pronašla videosnimke ubijenih civila u Pokupskoj Slatini kod Gline, na kojima se vidi i uhićeni i pritvoreni Mile Letica.

Prema izvorima iz Gline, Letica je prije velikosrpske agresije i
Domovinskog rata bio učitelj u Osnovnoj školi u hrvatskom selu Stankovcu, a početak velikosrpske agresije dočekao je kao direktor Narodnog sveučilišta u Glini.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene