Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najmlađi donor u povijesti Hrvatske spasio je tri dječja života iz Velike Britanije, Njemačke i Austrije.


Medicinska ekipa KBC-a Rijeka po prvi je put u povijesti te bolnice izvela eksplantaciju više organa na djetetu mlađem od mjesec dana. Organi bebe s teškim oštećenjem mozga transplantirani su tek nešto starijoj djeci iz Velike Britanije, Austrije i Njemačke, piše Večernji list. Prema posljednjim informacijama, ta se djeca sada dobro oporavljaju.

Vezani članci Slika nije dostupna Uspjeh Hrvatske o kojem jedna od najrazvijenijih zemalja Europe može samo sanjati Slika nije dostupna Ravnatelj KBC-a Rijeka za Novu TV o revolucionarnom zahvatu koji su izveli njegovi kirurzi

Informacije o bebi donoru ušli su u sustav Eurotransplanta nakon čega su timovi bolnice u kojima su se nalazila djeca s hitne liste krenuli u riječku zračnu luku.

REVOLUCIONARNA metoda povećat će broj presađivanja koštane srži!

Eksplantaciju organa izveli su kirurški timovi iz stranih bolnica,a dočekali su ih naši timovi neonatologa, dječjih intenzivista i anesteziologa, naši transfuziolozi i instrumentarke.

Cjelokupne procedure eksplantacije i transplantacije organa izvedeni su u roku od 7 sati.

'Darivanje organa u ovoj dobi u nas je izuzetno rijetko, dosad u Hrvatskoj nismo imali ovakav slučaj i zato ističem veliki altruizam i hrabrost mladih roditelja koji su u svojoj tragediji odlučili pomoći drugoj djeci. Spoznaja da će u nekom djetetu živjeti dio djeteta koje su izgubili, priznali su roditelji, za njih je utjeha', rekao je Večernjem bolnički transplantacijski koordinator prof. dr. Željko Župan.

Inače, KBC Rijeka vodeća je hrvatska bolnica po broju obavljenih transplantacija organa.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook