Više od 4600 žena s otoka Brača s početkom prosinca je ostalo bez ginekologa. Doktor Branko Jašić, dugogodišnji ginekolog u 70. godini je otišao u mirovinu, a novi liječnik nije zaposlen. Proteklih dana Bračanke su u šoku i strahu uzaludno nazivale ambulantu.

Galerija Pregled, ilustracija - 1 Pregled, ilustracija - 2 Ilustracija (Foto: Getty) +0 Branko Jašić, ginekolog

Bračanke su ljute jer se dovodi u pitanje njihova zdravstvena zaštita. Čitav otok ima 4600 pacijentica, a jedan jedini ginekolog otišao je u mirovinu. ''Sad je žalosno, sad smo prepuštene sami sebi. Ne znamo kamo, što, nemam pojma što bih rekla. Užas'', kaže Marina Marinović iz Supetra.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Gradonačelnica obustavlja pregovore s Vladom, nogometni klub treninge za djecu: "Scene koje smo doživjeli lede krv u žilama" Ivana Marković, gradonačelnica Supetra Hoće li Brač ostati bez jedinog ginekologa? Gradonačelnica Supetra otkrila kako kane riješiti problem

Na vratima ginekologa Branka Jašića u Supetru stoji ceduljica s obavijesti o prekidu pregleda. Ginekolog Branko Jašić pojašnjava nam da je već odavno upozoravao ravnatelja i županijski Dom zdravlja da mu se bliži mirovina.

''Ja sam u mailu ravnatelja upozorio kako ne bih želio, poznajući situaciju, da dođe do vakuuma. Naravno bez odgovora. I onda kada je došao 1. prosinca nastala je panika'', kaže dr. Jašić. Pa je vrata zatvorio, a telefoni su zvonili u prazno.

''Gdje će žene? Gdje će trudnice? Ima i hitnih slučajeva'', pita se umirovljeni ginekolog.

I drugi specijalisti pred mirovinom

A i gradonačelnica glavnog bračkog grada Supetra Ivana Marković ističe da su im i drugi specijalisti pred mirovinom. ''Mislim da se sustavno ne radi na obnovi kadra od strane Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije. Nije to jedini slučaj, imamo i druge koji su pred mirovinom'', kaže.

''Apsurdno je da se ove situacije poput Supetra ponavljaju, ostavljajući žene bez zdravstvene zaštite'', ističe Jasna Karačić iz Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

Ministar neupućen

Ministar zdravstva nije baš upućen. ''Ne znam točno kakva je situacija, vidjet ćemo kakve su mogućnosti'', rekao je Vili Beroš.

U Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske županije ističu da su oni bili uvjereni da ginekolog Jašić ostaje do kraja godine.

Doktora su pozvali da ostane raditi i dalje kao umirovljenik pola radnog vremena, na što je pristao. A drugu polovicu stiže mu sljedeća ispomoć iz Splita. Tvrde da imaju specijalizanticu ginekologije koja se obrazuje upravo za Brač. No, ona stiže tek za nekoliko godina. A što do tada? Skrb na pola radnog vremena.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju