Krajem svibnja, u blokadi je bilo 330.000 građana. Njihov dug premašio je 42 milijarde kuna. Od danas, na snazi je izmjenjeni ovršni zakon. Najvažnije novosti, ali i njegove nedostatke donosi reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Brkić Tomljenović.


Najveća novost Ovršnog zakona je zaštita jedine nekretnine. No, dobro pročitajte sva, pa i najsitnija slova ugovora o kreditu. Jer jedina nekretnina može se ovršiti, ako na to pristanete u dogovoru s bankom.

Vezani članci Otac i kći Pojavilo se novo opravdanje za neplaćanje alimentacije: Neki su spremni platiti tek kada dođe do ovrhe, pa se odjednom nađe i 60.000 kuna Otpis dugova (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Na listama za otpis dugova u Zagrebu poznati tajkuni, sportaši, trgovci oružjem, privrednici

Ovrha jedine nekretnine moguća je i u dvije iznimke. Ako ne plaćate alimentaciju, od ovrhe vas neće zaštititi izmijenjeni zakon, kao ni ako ste državi nanijeli štetu nekim kaznenim djelom.

Ovrhe su se dosad mogle provoditi i za jednu lipu, no više nije moguće staviti na bubanj nekretninu zbog duga glavnice manje od 20.000 kuna.

U slučaju, kada je iznos veći, sud odlučuje o ovrsi. Vama u prilog ide više stvari. Ako postoji drugi način naplate duga, ili je riječ o jedinoj nekretnini u kojoj se i živi, ili pak ako je dug puno manji od vrijednosti kuće ili stana.

Ostanete li ipak kao žrtva ovrhe bez kuće, nećete završiti na cesti. Država plaća smještaj, ali najduže 18 mjeseci. Za to daje 51.400 kuna.

Povećava se i iznos plaće, mirovine ili drugog stalnog primanja, koji je zaštićen od ovrhe. Ako je primjerice, vaša plaća 4000 kuna, za život, dakle zaštićeno od ovrhe, vam ostaju tri četvrtine - ili 3000 kuna. Od plaće u visini 10.000 kuna, na računu vam ne može ostati više od 4000 kuna.

Evo što o promjenama kažu Most, koji ih je i progurao, te SDP i Udruga Blokirani.

"Očito je utjecaj tih javnih bilježnika i odvjetnika prevelik. Jer oni tu ostvaruju velike zarade, a to se sve svali na leđa naših socijalno najugroženijih građana. Treba ići u tom smjeru, mi smo upravo i predložili amandmane koji su išli u tom smjeru, ali oni nisu prošli u Hrvatskom saboru", rekao je Mostov Nikola Grmoja.

"Ovršni zakon treba mijenjati, slažemo se, ali to treba biti sveobuhvatna promjena a ne ovakva instant rješenja gdje se gase požari. Ovršni zakon treba temeljito promijeniti, čak i onaj prvi ovršni zakon je bio  daleko bolji nego sve dosadašnje izmjene", rekao je Sarajko Baksa iz Udruge Blokirani.

"Fina bi trebala ove manje ovrhe raditi besplatno. Fina je u vlasništvu svih nas građana ove zemlje i besmisleno je da se ostvaruje profit na vlastitim građanima. Za to ne treba mijenjati zakon, to vam je odluka ministra financija koliko Fina naplaćuje", kazao je SDP-ov Orsat Miljenić.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju