Irska ima jedan od najstrožih zakona u Euorpi glede pobačaja (Foto: AFP)
Irska ima jedan od najstrožih zakona u Euorpi glede pobačaja (Foto: AFP) Foto: Afp

Irska će održati referendum o pobačaju krajem svibnja, najavio je premijer te zemlje, čime će glasači dobiti mogućnost da promijene iznimno strogi zakon o namjernom prekidu trudnoće.


"Vlada je dala pristanak na održavanje referenduma koji će se održati krajem svibnja", kazao je Leo Varadkar na konferenciji za tisak u ponedjeljak navečer, ističući da će točan datum izjašnjavanja biti poznat nakon zaključenja parlamentarnih debata.

Vezani članci Referendum o pobačaju u Irskoj (Foto: AFP) - 3 Izlazna anketa Irish Timesa: 68 posto Iraca glasalo za legalizaciju pobačaja Referendum u Irskoj (Foto: AFP) Povijesni referendum u Irskoj: Odlučuju o zakonu koji ne poznaje iznimke čak ni u slučajevima incesta, silovanja...

Irska ima jedan od najstrožih zakona u Europi glede pobačaja, koji je zabranjen i nelegalan.

Glasači će biti upitani žele li ukinuti 8. amandman upisan u ustav zemlje od 1983. godine koji jedino referendum može promijeniti.

Godine 2012. u zakon je ubačena mogućnost namjernog prekida trudnoće u slučaju smrtne opasnosti po majku.

To se dogodilo nakon što se javnost zgrozila nad slučajem mlade žene preminule zbog odbijanja liječnika da prekinu njezinu problematičnu trudnoću.

Ta je izmjena zakona dovela do uličnih prosvjeda i onih koji se protive pobačaju i onih koji ga žele omogućiti, pa se sljedećih mjeseci ponovno očekuje žestoka debata.

Javno mnijenje u nekad strogo katoličkoj Irskoj danas je sklonije pobačaju.

Referendum će se održati nešto više od dva mjeseca prije posjeta pape Franje otoku. (Hina)