Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razgovor sa Željkom Šošom

Je li vrijeme da se vatrogasni sustav resetira? ''Ima jako puno propusta i to bi trebalo popraviti''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U zadarskom zaleđu proteklih je dana buknulo 60 požara i većina ih je sada pod nadzorom.

Političari i svi odgovorni za ovakve požarne situacije najavljuju analizu o tome je li bilo propusta i možemo li sljedeći put organiziranije dočekati ovakve i slične elementarne nepogode. No, sustav je toliko jak da predviđa mogućnosti prebacivanja odgovornosti.

Pročitajte i ovo Požar progutao obiteljsku kuću - 1 Bez krova nad glavom Otkriven uzrok požara u Donjem Miholjcu, susjeda opisala dramatične trenutke: "Diži se susjeda, gori ti kuća!" Požar u Donjem Miholjcu Otkriven uzrok požara VIDEO/FOTO Vatra progutala obiteljsku kuću, svjedokinja o trenucima užasa: "Vidim šiklja vatra kroz prozore, budila sam ih..."

O ovoj temi u Pristegu je reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak razgovarao sa zadarskim županijskim vatrogasnim zapovjednikom Željkom Šošom.

Što se danas događa na požarištima?

Danas imamo kompletno požarište na benkovačkom području, u zadarskoj županiji miruju. Vatrogasci su na terenu između kuća. Patroliraju kako bi građani bili mirni. Požar između Bulića i Lišana se razbuktao s obzirom na vjetar, ali on ne ugrožava nikoga. Vatrogasci gase koliko mogu s obzirom na to da je područje nepristupačno, zračne snage nismo za sada tražili. Rekli su da će doći ukoliko bude potrebno. Ide prema Dobropoljcima, ali tamo imamo jake snage. Građani mogu biti mirni, sačuvat ćemo njih i njihovu mirovinu.

Je li vrijeme da se sustav resetira?

Ako ćemo gledati ovaj požar, ili ovih desetak ove godina, sigurno ima mjesta za poboljšanje. Sustav moramo gledati kroz 1.400 požara na otvorenom prostoru u Zadarskoj županiji koji su ugašeni. A ovo je pet, šest požara koji su nastali u jednoj noći po orkanskoj buri. Ali u svakom slučaju ima mjesta za poboljšanje sustava. Ima dobrih strana, ali ima i jako puno propusta i to bi trebalo popraviti.

Mnogi kažu da je problem vatrogastva to što nije pod jednom kapom. Bi li bilo boje da ste svi zajedno i da imate jasnu liniju zapovijedanja?

Mislim da je vrijeme za to. Da bi to bila dobra stvar, da bi vatrogasci trebali biti pod jednom kapom, da bi glavnog vatrogasnog zapovjednika trebala imenovati Vlada RH kojoj bi on bio odgovoran. Isto, glavni vatrogasni zapovjednik bi trebao amenovati barem na nižim razinama i mislim da je vatrozaštita preusitnjenja. Jedinice lokalne samouprave nisu, posebno ne siromašne, nisu dovoljno bogate da bi išle same svojoj vatrozaštiti. Na nivou županija bi trebalo urediti taj sustav. Danas imamo DUZS. Tamo je glavni vatrogasni zapovjednik sa svojim odjelom. Imamo hrvatsku vatrogasnu zajednicu. Vatrogastvo bi trebalo ispred sebe imati jedan krov, imati inspekcijske službe, operativu ispod sebe i preventivu ispod sebe.

Mještani se ovih dana žale da su najveći problem požarni putevi koje rade Hrvatske šume. Hrvatske šume kažu da ne mogu preko privatne parcele. Naprimjer, ja imam tu livadu i ne dam da probiju. Može li se to riješiti da se proglasi područjem od državnog interesa, pa da se ti putevi mogu probiti?

Mislim da bi to bilo idealno jer zakon o zaštiti od požara kaže da je svaki korisnik ili vlasnik nekretnine dužan održavati tako da požarno ne ugrozi ni sebe ni svoje susjede. Međutim, vidimo da kod nas nije takva situacija. Hrvatske šume gospodare šumskim područjem. Kod njih kako tako ima nekakvih privatnih puteva. Međutim, birokracija je takva da je nemoguće pratiti privatne površine. Trebalo bi proglasiti da je to nešto od državnog interesa, jer su ugroženi ljudi i njihova imovina i da se tu mora napraviti protupožarni put.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene