Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon što je s mjesta glavne urednice smijenjena Eni Ambrozić, u "Glasu Istre" otkaze je dobilo još šest novinara i šefica tehničke službe. Taj je list, između ostalog, poznat po tome što je godinama žestoko kritizirao župana Ivana Jakovčića.


Svi su otkaz dobilo zbog "skrivljenog ponašanja".

Vezani članci Slika nije dostupna Prosvjed novinara: 'Medijima vladaju tajkuni i PR agencije' Slika nije dostupna Novinari Glasa Istre spremni ponovno pregovarati s upravom

- Smatram to grubim kršenjem novinarskih, ljudskih i sindikalnih prava. No, jasno mi je da iza nje stoje ljudi o kojima sam pisao i time doveo u pitanje zakonitost njihova rada i djela. Prije svega tu mislim na župana Ivana Jakovčića, kao politički najsnažnijeg čovjeka u Istri, ustvrdio je Jakovčićev najveći novinarski kritičar Dražen Majić.

Predsjednik Uprave, Željko Žmak, kaže kako je razlog otkaza skretanje Glasa Istre u žutilo.

- To više nije onaj "Glas Istre" koji je bio prije i nije na tragu svih ovih silnih godina koliko ovaj list postoji. Mislim da smo skrenuli u neke žute vode, ocijenio je Žmak. 

Dodao je kako se Uprava nije nikada miješala u uređivačku politiku, a on je osobno imao golemo povjerenje u glavnu urednicu koja je uređivačku politiku, kako je kazao, "vodila
onako kako je htjela".
 
Istarski župan Ivan Jakovčić, komentirajući posljednja događanja u "Glasu Istre", u priopćenju navodi da je Glas Istre neovisna izdavačka kuća u privatnom vlasništvu, pa je sve što se u njoj događa u prvom redu unutarnja stvar te tvrtke, no da smatra kako je ta novina znatno naštetila Istri.

Kako navodi u priopćenju, opće je poznato njegovo stajalište o dosadašnjem pisanju "Glasa Istre", za koje smatra da je znatno naštetilo prije svega Istri.

- Smatram da je Istra posljednjih godina lider u gotovo svim
područjima u Hrvatskoj, a kada bi netko čitao samo Glas Istre, pomislio bi da je Istra regija-slučaj, kaže Jakovčić.

- Činjenica da u posljednjih pet godina Glas Istre nije objavio niti jedan intervju s istarskim županom dovoljno govori o
neprofesionalnosti koja je očito uvjetovana osobnom netrpeljivošću prema meni, istaknuo je Jakovčić u svom priopćenju za javnost.

Izrazio je nadu da će nova redakcija biti profesionalna, te da će o Istri pisati kritički, ali i objektivno.