Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skandal u HAC-u

Svi strahuju od gužvi na autocestama - Šahtovi će se mijenjati do 19. listopada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I danas kroz tunel samo jednom trakom. Stare šahtove zamjenjuju novima.

Ministar Siniša Hajdaš Dončić krivi sve oko sebe zbog loših šahtova i gužvi na autocestama. Osim što je najprije prozvao glasnogovornicu HAC-ONC-a, danas je okrivio i bivše ministre. Miješali su se u rad inspekcije i prebrzo su gradili - poručio je. No, sindikati vide problem u ministru. Pitaju se je li Hajdaš Dončić godinu i pol odgađao mijenjanje opasnih šahtova zbog monetizacije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bolje izbjeći Ako izgubite karticu za autocestu, u velikom ste problemu: Pogledajte zašto ih treba dobro čuvati Slika nije dostupna O izvlačenju novca iz HAC-a Hajdaš Dončić: Bio bih lagano retardiran da to ne vidim!

I danas kroz tunel samo jednom trakom. Stare šahtove zamjenjuju novima. 'Ventilacija ne radi, sve je puno dimova unutra, zagušeno puno prometa za jedan tunel', kaže Tomislav Gabud. 'Veoma važno je da sve službe odigraju svoju ulogu, od policije, upravljača cesta da se prije daje informacija da se ljudi mogu pripremiti', rekao je Rafael Vitužnik.

A upravo u lošoj komunikaciji HAC- ONC-a ministar i danas vidi najvećeg krivca za gužve koje su se dogodile prošli vikend. Ali ima još krivaca.

Skandal na autocestama: Čekaju nas gužve jer su krivo postavili šahtove

'Vjerojatno su se prijašnji ministri miješali u rad inspekcije, prebrzu gradnju. Ja stvarno ostavljam ljude koji su za to plaćeni i brinu o sigurnosti da rade svoj posao. Što su i napravili prijavili državnom odvjetništvu one grijehe iz prošlosti prebrze gradnje, isto tako i naložili HAC-u da projektira izmiještanje šahtova', rekao je Hajdaš Dončić.

Kad već prstom upire u bivše ministre onda govori o Radimiru Čačiću, jer je dio u kojem se sada mijenjaju šahtovi pušten u promet u vrijeme koalicijske vlade Ivice Račana. A u vrijeme Božidara Kalmete, ostatak do Ravče. No, nesreća koja je bila okidač za mijenjanje šahtova, podsjeća HDZ-ov Gordan Jandroković, dogodila se prije godinu i pol.

'Svatko razuman postavit će pitanje: A što je gospodin Hajdaš Dončić radio u ovih više od godinu i po dana? Nikad on ne kaže: Odgovoran sam. Uvijek su odgovorni neki drugi. To je mogao raditi na početku mandata, ali nakon tri i pol godine neuspjeha potpuno je jasno da čovjek nije za taj posao', kaže Jandroković za Dnevnik Nove TV.

Predsjednik nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić ima objašnjenje zašto je ministar čekao godinu i pol. 'Nakon što je inspekcija obavila nadzor, to je izvješće sakriveno da potencijalni koncesionari ne bi vidjeli što ih može očekivati. Do sad se o tom šutjelo i čekalo i kad je Vlada odlučila da od koncesije neće biti ništa, onda je krenula u realizaciju obnavljanja šahtova', smatra Stanić.

'Nema stvarno veze s ničim, a monetizacija ide dalje po modelu B', brani se ministar Hajdaš Dončić. Idu i šahtovi dalje. Mijenjat će se do 19. listopada. Poslije sezone na red dolazi i krajnji jug. Ukupno ih je 300, kažu u HAC-u, a zamjena bi trebala stajati oko 20 milijuna kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene