Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SAD JE SVE PUNO JASNIJE

Prema ugovoru, za svakog zbrinutog psa grad će joj isplatiti 2.500 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Događaj iz Dubrovnika je digao ogromnu prašinu upravo zbog načina na koji su psi odvedeni, ali i reputacije koja prati požrtvovne volontere.

Je li briga prema životinjama paravan za unosan posao? Provjereno je otvorilo to pitanje prije nekoliko mjeseci pričom iz Pokupskog Cerja, skloništa koje je po psu dobivalo 2.500 kuna - a prema brojnim optužbama - ubijalo ih.

Pročitajte i ovo Klevisa Ymeri Privedena je Ovo je Albanka koja je terencem usmrtila brata (21) i sestru (19) na magistrali: Voli luksuzan život, na društvenim mrežama ima tisuće pratitelja Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi policija objavila detalje Dvojica maloljetnika koja su pretukla trećeg u Lapadu završila u pritvoru

Prije mjesec dana Provjereno je pokazalo što se događa u Međimurju gdje su napušteni, necijepljeni, neregistrirani psi predmet okrutnog zlostavljanja maloljetnika.

A potom se dogodio slučaj Žarkovica, azil iznad Dubrovnika u koji je po noći upala policija i odvela pse.

Redakcijski mail 'Provjerenog' protekli su tjedan dana zatrpala pisma iz raznih europskih zemalja, na nekoliko različitih jezika. Sva upozoravaju na stanje u dubrovačkom azilu za pse. Točnije na događaj koji ih je zgrozio. U noći sa 21. na 22. prosinca, sad već prošle godine, u utočište je provalila veterinarka sa nekoliko pomagača i u pratnji policije te odvezla 65 pasa.

U tom trenutku u azilu je na pse pazila Sandra Sambrailo, dobitnica nagrade Grada Dubrovnika za volonterku godine. Sandru su uhitili i odveli na policiju gdje su je svukli do gola, pretražili i zadržali dok akcija nije završila.

Veterinarka Zdenka Filipović vlasnica je utočišta Animalis Centrum u Kaštelima, koji ima ugovor o zbrinjavanju pasa lutalica s Gradom Dubrovnikom.

Prema ugovoru za svakog zbrinutog psa grad će joj isplatiti 2.500 kuna. Sa Žarkovice ih je odvezla ukupno 65, a kapacitet njezinog utočišta je 20.

'Ona je već ranije krala pse'

Nepovjerenje Anice Sambrailo iz Društva za zaštitu životinja Dubrovnik, prema informacijama o tome gdje se psi zapravo nalaze proizlazi iz načina na koji su psi odvedeni iz njezinog azila. Tijekom noći uz policijsko pojačanje. U tom trenutku u azilu se nalazila njezina sestra Sandra, također volonterka.

'Ja sam tad još bila u šoku, ja sam ih vidjela možda desetak, par cura i doktoricu Filipović iz Animalis centruma jer nju znam od ranije ona je već ranije krala pse. U tom prvom susretu samo sam vidjela ljude koji su uzimali i krali pse iz boksova, i kad su oni izašli vani policija me došla zaustaviti', rekla je Sandra.

Ovu policijsku akciju Sandra i Anica nazivaju otimačinom iz razloga što se dogodila po noći i prema njihovim riječima - bez valjanog sudskog naloga. Policajci su Sandru odnijeli u vozilo te odvezli u policijsku postaju.

'Rekli su da je to rutinski pregled da moraju provjeriti imam li oružje ili već nešto. Ugurali su me u wc i sinjorina policajka je rekla da se skinem da me pregleda i vratili me onda u taj jedan prostor. Nekakav ured', rekla je Anica.

Događaj je digao ogromnu prašinu upravo zbog načina na koji su psi odvedeni, ali i reputacije koja prati požrtvovne volontere. Na naš redakcijski mail stiglo je nebrojeno mailova na ovu temu iz mnogih europskih zemalja. Prijatelji životinja zgroženi su, a iz dubrovačkog gradskog poglavarstva se pravdaju da su to morali učiniti po nalogu Ministarstva poljoprivrede.

Prema zakonu iz 2007. lokalne samouprave su te koje moraju riješiti problem napuštenih životinja.

Ali unatoč postojanju gradske komunalne tvrtke Sanitat, oni su svjesno problem pasa lutalica prepustili volonterima. Do prije koji tjedan azil se tretirao kao legitimna institucija koja, slobodno možemo reći - obavlja gradski posao. Volonteri brinu o napuštenim životinjama od Dubrovnika do Konavala još od 2004. godine. Cijelo to vrijeme obećava im se izgradnja azila.

Cijelu priču o napuštenim psima u Dubrovniku pogledajte u priloženom videu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene