Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Slavoniji i Baranji počeli su javni radovi. 1.400 nezaposlenih osoba sljedeća tri mjeseca bit će angažirano na uređenju javnih površina u gotovo 140 općina i gradova.


Od nekvalificiranih radnika do osoba s visokom stručnom spremom. Za javne radove škola nije važna. Jedini je uvjet najmanje godinu dana staža na Zavodu za zapošljavanje. A takvih je na Zavodu more. Za jedno mjesto javlja se 10-ak i više kandidata.

Vezani članci Uništena biljka (Foto: Dnevnik.hr) Divljač napravila golemu štetu na baranjskim usjevima: ''Ima ih toliko da ne znamo kako preživjeti'' Obitelj Matoš (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Plemenita akcija povezala Dalmaciju i Slavoniju: "Kad vidimo te radosne poglede, to nam je jedno veliko hvala"

>> Slavonci pohrlili na sajam poslova: Ponuđeno 645 radnih mjesta

Plaća do 3 tisuće i 300 kuna. Naša je ekipa snimila radnike u baranjskoj općini Darda. Među njima su osobe svih profesija, od onih sa završenom samo osnovnom školom do onih sa završenim fakultetima.

'Pošto je ovo područje gdje posla nema, sretni smo. Ja vjerujem da većina nas nije ovdje iz nekog hira nego iz potrebe, ali smo sretni i zadovoljni što ima i ovo uopće', rekla je Marijana Jakić, upravna pravnica.

Kata ima srednju školu, Marijana fakultet, a Renato samo osnovnu. Za javne radove to nije bitno. Jedini ju uvjet, najmanje godinu dana staža na Zavodu za zapošljavanje. U Dardi je na javnim radovima zaposleno stotinu mještana. Njihove priče možete pogledati u video prilogu.

U javne radove uključene su sve slavonsko-baranjske općine i gradovi. Bojna manje u vojsci nezaposlenih. Iako samo privremeno. Raditi i redovito primati plaću, za nekoga je normalan život, a za drugoga samo san.

S 36 tisuća nezaposlenih Osječko-baranjska županija na visokom je trećem mjestu u državi. Oni će privremeno samo ublažiti nezaposlenost. Idući mjesec očekuje se veći pad broja nezaposlenih jer se sezonci spremaju na Jadran, a i kreću sezonski poslovi u poljoprivredi.