Jasmin Kunišinac iz Vinogradca prije pola godine je pronašao malenog lisca kojemu je mama uginula i odveo ga doma. Šest mjeseci, lisac Odi i dalje živi u njegovu dvorištu, a iako ima svu slobodu otići u divljinu, njemu je draži Jasmin.


''Malac je sada ogroman, sve je bolji i bolji, kao pas. Ma i psa je zamijenio. Ne biste vjerovali. Ja sjedim s njime kod ceste, on u krilu i sve gleda. Kokoš kad mu dođe ona ga kljucne, a on pobjegne'', priča nam 21-godišnji Jasmin Kunišinac koji je prije nešto više od pola godine spasio malog lisca kojeg je pronašao u kanalu.

Vezani članci Slika nije dostupna Gradonačelnik ubio ženu s dva hitca: "Mislio sam da je lisica" Slika nije dostupna Znatiželja ili pak bjesnoća: Lisica viđena u blizini shopping centra u Splitu

Njegov Odi i dalje s njime u Vinogradcima, nedaleko od Valpova, gdje je osvojio čak i susjede. ''Susjedi su se navikli, sad nas već svi znaju jer šetamo skupa. Nikakvih primjedbi nema, svi bi ga podragali kad ga vide'', kaže Jasmin.

''Može otići, ali uvijek gleda gdje je njegovo mjesto''

Lisac Odi sada je star otprilike osam mjeseci, a iako ima svu slobodu otići u divljinu, on se, kaže Jasmin, uvijek vrati kući.

''U bilo kojem trenutku može otići, ali on dođe do ograde i stalno gleda gdje je njegovo mjesto na kojem inače spava. A i bolje mu je ovdje, ima sve. Hranu, krevet, ne mora se bojati da će ga nešto ubiti divljini'', govori nam mladić.

Ipak, ne sumnja u to da se bi lisac znao snaći i u šumi. ''Iako se naviknuo na nas zna si uhvatiti miša, bere si jabuke, kukuruz. Snašao bi se on i u divljini. Puštamo ga iza kuće gdje ima trave, ali nema želju pobjeći'', ispričao je Jasmin.

Odija je naučio šetati na povodcu i igrati se s lopticom, a lisac je i velika maza. ''Kad ga stavim u krilo mazi se kao mačka'', kaže. Noću spava u dvorištu, ali tijekom dana smije ući u kuću. Dobro se slaže i Jasminovim psićem, a svoga gazdu zna i štititi.

''Iako ga perem, ponekad pusti specifičan neugodan miris kada misli da je u opasnosti. Na primjer kada mi je u krilu pa vidi da dolazi moja mama ili sestra, onda pusti taj miris i tako štiti'', ispričao nam je Jasmin.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju