Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Janša: 'Arbitraža vjerojatno jedini put'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Janez Janša izjavio je da će za mjesec dana održati novi sastanak s političkim strankama posvećen odnosima s Hrvatskom i najavio da bi arbitraža mogla biti jedini put za rješavanje otvorenih graničnih problema.

"Nekakva arbitraža, odnosno pomoć trećega, vjerojatno je jedini put do prihvatljivog kompromisa", rekao je Janša u razgovoru za Slovensku televiziju na pitanje hoće li će sporne granične točke s Hrvatskom biti riješene preko Međunarodnog suda pravde u Den Haagu, kako se načelno dogovorio krajem kolovoza prošle godine na Bledu s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prilika za pravednu granicu Janšina koalicija podupire arbitražu Slika nije dostupna Rješenje: Povezivanje sa SAD-om Srb: Propali referendum u Sloveniji nosi nove blokade Hrvatskoj

Janša je dodao da rješenje graničnog pitanja na kopnu nije jednostavno jer postoji "nekoliko desetaka točaka" gdje su se u vrijeme dok su Slovenija i Hrvatska bile republike bivše Jugoslavije miješale jurisdikcije jedne i druge republičke vlasti.

Jedna od takvih točaka su i parcele uz Dragonju, no Janša je - odgovarajući na kritike stranačkih čelnika kako u vezi s tim ne pokazuje potrebnu odlučnost - rekao da će slovenske reakcije biti ovisne o postupcima hrvatske strane i da će Slovenija "adekvatno reagirati" ako dođe do novog ometanja posjeda na parcelama koje u zakupu od slovenskog fonda poljoprivrednog zemljišta ima kontroverzni "borac za južnu granicu" Joško Joras.

Tom pitanju u Sloveniji se zadnjih dana opet pridaje neproporcionalno velika medijska pažnja, a Janša je nekim manjim strankama zamjerio da od toga rade glavnu temu uoči izbora.

Ipak, Janša je istaknuo "optimizam" u pogledu izbjegavanja odnosa s Hrvatskom kao glavne predizborne teme, rekavši da se "tako ne radi u ozbiljnim državama".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene