Obavijesti Pretražite Navigacija
Problemi stižu iz Italije

Jandroković u pismu Frattiniju o problemima ometanja TV prijema

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković uputio je pismo talijanskom ministru vanjskih poslova Francu Frattiniju.

Njim je zatražio pomoć u rješavanju problema ometanja prijema hrvatskih televizijskih programa u Republici Hrvatskoj, nastalom zbog smetnji koje uzrokuje odašiljanje televizijskih programa iz Italije, priopćeno je iz MVPEI-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna National Defense University General Čačić u Dvorani slavnih u Washingtonu Slika nije dostupna Posjet Renea van der Lindena Prijateljski odnosi: Nizozemska podržava RH na putu prema EU

Ministar Jandroković ukazao je na problem preklapanja i miješanja signala hrvatskih i talijanskih programa na području Istarske županije, gdje građani ne mogu pratiti programe hrvatskih televizija. U pismo je također naveo kako se, prema zadnjim informacijama, smetnje šire i sada ih ima i u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji.

Mjerenjima na terenu utvrđeno je da su uzrok problema odašiljanja televizijskih programa iz Italije i to na frekvencijama koje su međunarodnim frekvencijskim planom usvojene na Regionalnoj telekomunikacijskoj konferenciji Međunarodne telekomunikacijske unije, održanoj u Ženevi 2006. godine, te dodijeljene Republici Hrvatskoj, nastavlja se u priopćenju.

>> Jandroković se zahvalio SAD-u na podršci Hrvatskoj

Jandroković je također podsjetio kako je radi rješavanja problema interferiranja signala i otklanjanja smetnji održano i nekoliko bilateralnih sastanaka hrvatskih i talijanskih institucija koje se bave telekomunikacijskim uslugama.

Problem je u više navrata istaknut i na sastancima radnih skupina za elektroničke komunikacije i upravljanje radiofrekvencijskim spektrom različitih međunarodnih organizacija. Nakon što su u prosincu uočeni učestali problemi s prijemom nacionalnih televizijskih programa u Istarskoj županiji, Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije uputila je i službenu prijavu smetnji talijanskom Ministarstvu gospodarskog razvitka.

S obzirom da je za prvi kvartal ove godine najavljen prijelaz s analognog na digitalni signal u nekoliko talijanskih regija ministar Jandroković zatražio je od ministra Frattinija da zajednički potaknu razmjenu informacija između relevantnih državnih institucija, te na taj način pridonesu otklanjanju problema emitiranja televizijskih programa i eventualnog daljnjeg interferiranja signala. Također je istaknuo nužnost pridržavanja frekvencijskog plana i međunarodnih sporazuma, te korištenja isključivo onih frekvencija koje su sporazumima i planom dodijeljene operaterima, prema priopćenju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene