Obavijesti Pretražite Navigacija
PROŠLO JE 175. GODINA

Jandroković podsjetio na važnu obljetnicu: "Izravna posljedica toga je afirmacija hrvatske nacionalne političke svijesti"

Jandroković podsjetio na važnu obljetnicu
Jandroković podsjetio na važnu obljetnicu Foto: Patrik Macek/Pixsell
Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković na početku saborske sjednice u ponedjeljak podsjetio je na 175. obljetnicu ustoličenja bana Josipa Jelačića, te je tom prilikom u Sabornici izvješena replika Jelačićeve banske zastave.

Sabor zbog blagdana Tijelova ovog tjedna zasjeda od ponedjeljka do srijede, a radni tjedan zastupnici otvaraju raspravom o izvješću o radu Državnog ureda za reviziju za 2022. godinu.

Na početku sjednice predsjednik Sabora Gordan Jandroković je podsjetio kako je Jelačić za hrvatskog bana ustoličen na današnji dan, 5. lipnja 1848., a njegova banska zastava prije 175 godina prvi put je bila ovješena u Hrvatskom saboru, prilikom njegova tadašnjeg zasjedanja.

"Crvena i bijela boja na banskoj trobojnici bile su preuzete iz grba Hrvatske, a plava i bijela iz onih Dalmacije i Slavonije. Zajedno s grbovima Hrvatske, Slavonije i Dalmacije te su tri boje tvorile jasan simbol tadašnje želje za trojedinom kraljevinom, odnosno jedinstvom hrvatskih zemalja", dodao je.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Sanja Šprem dogovor sa sindikatima Plenković objavio koliko će rasti plaće u državnim i javnim službama: "Povišica stiže već u srpnju"

Kasnije je ta trobojnica u Sabornici bila istaknuta i u počecima rada prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora, od kraja 1990. pa sve do 1995. godine, naglasio je Jandroković.

Podsjetio je da je Sabor, koji je započeo zasjedanje 5. lipnja 1848. godine, bio u sazivu koji je prvi put u povijesti izabran putem javnih izbora, a u Sabor su tada ušli prvaci hrvatskog narodnog pokreta (Gaj, Šokčević, Kukuljević Sakcinski, Vukotinović, Mažuranić i drugi).

Prvi Sabor koji je zasjedao na hrvatskom jeziku

Osim toga 1848. doneseno je niz dalekosežnih odluka poput one o ukidanju kmetstva i traženja ujedinjenja Dalmacije i Vojne krajine sa Hrvatskom i Slavonijom, te zatraženo ustavno ograničenje vlasti habsburškog monarha i potvrđena odluka bana Jelačića o prekidu odnosa s Ugarskom.

Pročitajte i ovo Štrajk Općinski sud dosta im je Ministar Malenica nakon sastanka s pravosudnim službenicima: "Činjenica je da su potplaćeni"

Bio je to i prvi Sabor koji je zasjedao na hrvatskom jeziku, podsjetio je Jandroković.

"Trezven pogled u prošlost, zajedno s realnom sviješću o vlastitim postignućima, pa i neuspjesima, od ključne je važnosti. Poznavanje zbivanja iz povijesti hrvatskog naroda presudno je bitno ukoliko se želi racionalno sagledati sadašnjost te donositi kvalitetne odluke o našoj budućnosti", rekao je predsjednik Sabora i naglasio važnost osvješćivanja mlađim naraštajima bogate povijest hrvatskog naroda i odražavanja živim uspomenu na istaknute pojedince koji su se znali nesebično davati za domovinu.

"Njihovim je zauzimanjem hrvatski državotvorni proces dobio novu dimenziju i poticaj. Izravna posljedica toga je afirmacija hrvatske nacionalne političke svijesti, a suvremena Hrvatska, čvrsto to vjerujem, kulminacija je i ostvarenje i njihovih ambicija", kazao je Jandroković.

  Aktualno Ubrzana borba za prava LGBTQI+ osoba u Ukrajini: "Sve što naš neprijatelj mrzi, ja ću podržati. To je poput srednjeg prsta Rusiji" Ukrajinski vojnik Ukrajinski vojnik Foto: Reuters Podrška Ukrajincima na prideu u Berlinu 2022. Podrška Ukrajincima na prideu u Berlinu 2022. Foto: Afp Podrška Ukrajincima na Prideu u Varšavi 2022. Podrška Ukrajincima na Prideu u Varšavi 2022. Foto: Afp Podrška Ukrajincima na Prideu u Londonu 2022. Podrška Ukrajincima na Prideu u Londonu 2022. Foto: Afp +0 Ilustracija Svijet Ubrzana borba za prava LGBTQI+ osoba u Ukrajini: "Sve što naš neprijatelj mrzi, ja ću podržati. To je poput srednjeg prsta Rusiji" 1/5 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene