Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskoro rješenje

Jandroković: Vrlo skoro ćemo riješiti pitanje blokade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska bi uskoro trebala nastaviti pristupne pregovore s Europskom unijom budući da je izgledno skoro rješenje za bilateralno granično pitanje sa Slovenijom.

Proširenje je bilo na dnevnom redu tijekom radnog ručka u Stocholmu kada su se ministrima iz zemalja članica EU-a pridružili i njihovi kolege iz triju kandidatskih zemalja Hrvatske, Makedonije i Turske. ‘Ovo je prvi Gymnich (neformalni sastanak ministara vanjskih poslova) nakon što je u Hrvatskoj došlo do promjene na čelu vlade, pošto je gospođa Kosor preuzela dužnost premijerke. Izvijestio sam kolege ministre da Hrvatska ostaje na istim prioritetima kao i do sada, da je naš glavni vanjskopolitički cilj ulazak u Europsku uniju i da ćemo nastaviti s reformama, s ispunjavanjem kriterija potrebnih za članstvo’, rekao je Jandroković nakon završetka sastanka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slovenija će izgubiti vjerodostojnost Rehn i trio EU-a neće se više baviti hrvatsko-slovenskim sporom Slika nije dostupna Nastavak slijedi Bez pomaka u razgovorima Hrvatska - Slovenija

>> 'Informacije o kondominiju pronalaženju rješenja'

‘Rekao sam i da vjerujem da ćemo vrlo skoro riješiti pitanje blokade i da će Hrvatska nastaviti i u vrlo skoro vrijeme završiti pregovore. Primijetio sam iz razgovora sa svojim kolegama da je svima jasno da se to pitanje što prije riješi kako bi Hrvatska završila svoje pregovore, ne samo zbog Hrvatske, ne samo zbog EU-a, nego i zbog situacije na prostoru jugoistočne Europe’, dodao je on. Predsjedatelj Vijeća EU-a, švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt izjavio je da je ‘obrabren novim tonom’ koji vlada u razgovorima između Hrvatske i Slovenije.

'Novi ton'

‘Ohrabren sam novim tonom između Hrvatske i Slovenije i jedino ih mogu ohrabriti da nastave izravni dijalog. Suvišno je i reći da želimo da hrvatski pristupni pregovori krenu naprijed’, rekao je na konferenciji za novinare Bildt. Ni Jandroković ni Bildt nisu se htjeli upuštati i prognoze je li moguće naći rješenje do 16. listopada, datuma koji je švedsko predsjedništvo predvidjelo za sljedeću Međuvladinu konferenciju o pristupanju. ‘Ja sam u kontaktu s obje strane i ohrabrujem obje strane da nastave razgovore na svim razinama i o tome ne namjeravam više ništa reći’, odgovorio je Bildt na pitanje je li realan datum 16. listopada za sljedeću Međuvladinu konferenciju o pristupanju.

>> Rehn: Hrvatska na pragu rješenja graničnog pitanja

‘Vidjet ćemo, neću ništa govoriti prije nego što postignemo rješenje, ali vjerujem da će se, pošto postignemo rješenje, vrlo skoro sazvati Međuvladina konferencija i da će Hrvatska uspjeti otvoriti i zatvoriti veliki broj poglavlja’, rekao je Jandroković. Povjerenik za proširenje Olli Rehn je također optimist i očekuje rješenje graničnog spora i pitanja nastavka hrvatskih pregovora ove jeseni. ‘Približavamo se rješenju, koje je moguće ove jeseni, ali što prije to bolje’, rekao je Rehn. I dok svi govore i pozdravljaju novo ozračje u odnosima između Hrvatske i Slovenije, još nema nikakvih informacija o sadržaju tih razgovora.

Mediji se raspisali o kondominiju

Informaciju koju je objavila njemačka novinska agencija dpa da je riječ o zajedničkoj upravi, kondominiju u Piranskom zaljevu u razdoblju između 20 i 50 godine, demantiralo je hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova. ‘Iznimno mali broj ljudi je upoznat sa sadržajem pregovora između Hrvatske i Slovenije. Sve što se pojavljuje u medijima od neimenovanih izvora ne može biti vjerodostojno i izravno šteti pronalasku obostrano prihvatljivog rješenja’, rekao je glasnogovornik MVPEI-a Mario Dragun. ‘Prema neslužbeni informacijama iz obiju zemalja, vjerojatno rješenje je zajednička uprava u Piranskom zaljevu, tzv. kondominij koji bi trajao od 20 do 50 godina’, stoji u vijesti njemačke agencije.

Na pitanje hoće li nakon rješenja o kojem se trenutačno pregovora, Hrvatska zadržati zajedničku granicu s Italijom, ministar Jandroković je rekao: ‘Sasvim sigurno ćemo voditi računa da Hrvatska zaštiti svoje interese i naravno da je granica s Italijom nešto što je u Hrvatskom nacionalnom interesu’. Slovenija je blokirala hrvatske pregovore nastojeći dobiti od Hrvatske izravni pristup svojih teritorijalnih voda s međunarodnim vodama, a u tom bi slučaju Hrvatska prestala graničiti s Italijom.

Slovenski ministar Samuel Žbogar rekao je kako je vrijeme da se nakon 18 godina riješi granično pitanje. Na pitanje zašto Slovenija inzistira da se to pitanje riješi sada pred ulazak Hrvatske u EU-u, Žbogar nije htio izravno odgovoriti, rekavši da bi se tako vratili u fazu prijašnjih rasprava, što ne bi pomoglo pregovorima koji se trenutačno vode. ‘Bilo je nekoliko pokušaja i sada nakon 18 godina vrijeme je da se to napokon riješi. Hrvatska je od 1991. godine promijenila stanje na terenu i zbog toga postoji osjećaj u našem stanovništvu da se to treba sada riješiti’, rekao je Žbogar.

Prvi put detaljnija objašnjenja

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je u Stocholmu da je švedskom ministru vanjskih poslova Carlu Bildtu danas po prvi put detaljnije pojasnio kakva su rješenja na pregovaračkom stolu u sadašnjem diplomatskom procesu s Hrvatskom. ‘Do sada nisu bili obaviješteni o pojedinostima rješenja o kojemu razgovaramo. Danas sam švedskom kolegi podrobnije pojasnio o kakvoj se vrsti rješenja razgovara i što pripremamo’, rekao je Žbogar slovenskim novinarima nakon razgovora s Bildtom. Uspjeh obiju strana je da se razgovara bilateralno bez pomoći treće strane i time je zadovoljno i švedsko predsjedništvo, ali bi bilo spremno pomoći, rekao je Žbogar.

Cilj je rješenje do kraja godine

Na pitanje očekuje li EU da će ubrzo doći do rješenja koje bi omogućilo Hrvatskoj nastavak pristupnih pregovora Žbogar je odgovorio da je to cilj u koji vjeruje i podsjetio na izjave premijera na njihovu prvom susretu u Trakošćanu da je cilj rješenje pitanja do kraja godine. Što se tiče današnjeg susreta s hrvatskim kolegom Gordanom Jandrokovićem Žbogar je rekao da su pregledali što je napravljeno nakon njihova zadnjeg susreta i što još treba napraviti. ‘Napravili smo presjek stanja i pogledali što je još otvoreno. Obje strane imaju vrlo jasnu sliku o tome što je još otvoreno’, rekao je Žbogar koji zbog dogovora da će se razgovori o rješenju voditi diskretno nije želio govoriti o pojedinostima. Istaknuo je da je u razgovorima cilj Slovenije rješenje graničnog pitanja, a za Hrvatsku nastavak pristupnih pregovora i da se razgovori vode u tom okviru.

Oko mogućeg datuma dogovora, primjerice listopada u kojem Irci odlučuju na referendumu o sudbini Lisabonskog sporazuma koji je bitan za daljnje proširenje, Žbogar je odgovorio: 'Teško je na to odgovoriti. Imamo vlastiti dnevni red koji nas pritišće. Vidjet ćemo kamo ćemo stići, ne žurimo.' Švedski dnevnik 'Dagens Nyheter' pod naslovom 'Hrvatska bliže EU' navodi da je Slovenija na putu popuštanja svojeg otpora protiv članstva Hrvatske zahvaljujući tihoj švedskoj diplomaciji. (I.D. / Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene