Obavijesti Video Pretražite Navigacija
analiza rezultata

Plenković nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a: "Donijeli smo dva zaključka." Milijan Brkić otišao bez riječi

Premijer Andrej Plenković
Premijer Andrej Plenković DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Robert Kopal (Dnevnik.hr) Robert Kopal (Dnevnik.hr) Gordan Jandroković Gordan Jandroković Foto: DNEVNIK.hr Andrija Jarak Andrija Jarak Foto: DNEVNIK.hr +0 Premijer Andrej Plenković Galerija 1/4 >>
Četiri sata trajala je sjednica vrha HDZ-a na kojoj se raspravljalo što je sve dovelo do poraza Kolinde Grabar-Kitarović te analiziralo tko je odgovoran.

Nakon sastanka Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a novinarima se obratio predsjednik stranke Andrej Plenković, koji je kazao da su donesena dva zaključka: da će županijske organizacije napraviti svoju analizu i usporedbu izbornih rezultata s 2014. i 2015. te da je politički smjer HDZ-a s njim na čelu u potpunosti suglasan s temeljnim vrijednostima stranke.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Zamalo ostao bez glasa Plenković u zanosu komentirao rezultate istraživanja Dnevnika Nove TV: "Pokažimo svima tko je najveća stranka u Hrvatskoj'' Ivan Penava i Andrej Plenković Navodno tajno snimljeno Plenković snimljen kako vrijeđa Penavu i Most? "Moja baba pokojna bi tako mogla biti gradonačelnica Vukovara... Most - to su bolesnici"

"Vodili smo raspravu o kapitalnom pitanju, pozicioniranju HDZ-a. Smjer stranke na tragu je temeljnih vrijednosti HDZ-a. Bit će još sastanaka ovih dana i vidjet ćemo koje ćemo poteze napraviti, kao i kako ćemo se pripremiti na izbore ove godine", kaže Plenković i dodaje kako je dao svoju analizu koju je sam napravio.

O tome je li se potezalo pitanje nečije odgovornosti kaže da je ovo bila interna prva politička analiza i to je proces koji zahtjeva još analize i promišljanja. "Očito se neki fenomeni u hrvatskom društvu događaju i mi kao najodgovornija i najsnažnija stranka moramo pronaći odgovore."

Raspravljali su i o tome kako privući birače koji ne izlaze na izbore te one koji su prije podupirali prije HDZ.

"Očito je došlo do mobilizacije velikog broja lijevih birača, naročito u zapadnim županijama. To je stvar i demografije, tamo gdje HDZ ima bolje rezultate danas živi manje ljudi", smatra Plenković.

Na sastanku nisu bili Miro Kovač i Ivo Stier. 

"Ne znam što oni u ovom trenutku misle", kazao je predsjednik HDZ-a i kazao da je namjerno otvorio raspravu o tome u kojem smjeru ide stranka.

Na pitanje koja je njegova odgovornost za gubitak na izborima, kaže da je od prvog dana davao potporu predsjednici.

Prvi je sa sastanka izašao Milijan Brkić, koji nije davao nikakve izjave.

Preispitivanje i analiza rezultata izbora

Reporter Nove TV Andrija Jarak javio se uživo u središnji Dnevnik te kazao kako u vrhu HDZ-a vlada velika nervoza jer su stranci ovo drugi uzastopni neuspješni izbori.

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić pri dolasku nije htio ništa komentirati, a očekuje se da se preispita i njegova uloga i odgovornost u kampanji.

Plenkovićev savjetnik Robert Kopal rekao je kako ovaj put nije bilo "crnog labuda", ali i dodao kako je HDZ umjesto pozitivne vodio negativnu kampanju i to im se osvetilo, kazao je Jarak.

"Nakon analize rezultata najviše bi na udaru mogle biti Istarska i Međimurska županija te Grad Zagreb jer su to tri izborne jedinice gdje je Zoran Milanović ostvario najveću i nedostižnu prednost. Očekivano je da će šefovi tih organizacija biti na udaru, to jest da će se preispitivati njihova odgovornost. Treba vidjeti i tko je odgovoran za podbačaj u Slavoniji, koja je tradicionalna baza HDZ-a.

Andrej Plenković nije htio govoriti o sankcijama, rekao je da će sve što ima reći nakon završetka sastanka.

HDZ očekuju unutarstranački izbori, svoje aspiracije već su pokazali i Tomislav Karamarko, i Miro Kovač, i Davor Ivo Stier, a ovakav izborni neuspjeh zasigurno im je vjetar u leđa", rekao je Jarak.

Plenković: "Analizirat ćemo sve"

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u utorak da će na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke analizirati rezultati predsjedničkih izbora na kojima je izgubila njihova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović.

"Analizu, analizu. Vidimo se poslije", kratko je poručio Plenković novinarima ispred Središnjice stranke prije početka sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a upitan o temi sjednice.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, upitan o tom e kakvu vanjsku politiku očekuje da će voditi Zoran Milanović, kazao je da vanjsku politiku vodi hrvatska Vlada – premijer i ministar vanjskih i europskih poslova sukladno Ustavu, a predsjednik Republike sukreator je vanjske politike.

"Hrvatska vanjska politika do sada je bila itekako vidljiva otkada je na čelu Vlade premijer Andrej Plenković", dodao je.

Ističući kako je bio cijelo vrijeme u kampanji u kojoj je Grabar-Kitarović dao punu podršku, ministar obrane i član Predsjedništva Damir Krstičević čestitao je novoizabranom predsjedniku Zoranu Milanoviću. Poručio je kako se nada dobroj suradnji u interesu jačanja sposobnosti Hrvatske vojske.

Na pitanje hoće li Milanović stopirati nabavu novih borbenih aviona, ministar Krstičević odgovorio je da, koliko je vidio, novoizabrani hrvatski predsjednik želi da Hrvatska dobije višenamjenski borbeni avion.

Član Predsjedništva i predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić, upitan hoće li biti raspuštanja gradskih odbora stranke zbog rezultata predsjedničkih izbora u Zagrebu, poručio je da je gradski HDZ sa 74.000 glasova u prvom krugu, u drugom krugu predsjedničkih izbora skočio na njih 154.000, što je više od sto posto glasova. Dodao je kako će na sjednici Predsjedništva analizirati rezultate i nakon toga vidjeti što dalje.

Ivan Anušić, voditelj kampanje Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima, izjavio je u utorak uoči sjednice Nacionalnog vijeća i Predsjedništva HDZ-a na kojoj se analiziraju razlozi gubitka izbora – da na rezultate nisu utjecali nevažeći listići, glasači Miroslava Škore ili sam Škoro.

Anušić je novinarima ispred središnjice HDZ-a rekao da svi snose odgovornost za rezultate izbora, i kandidatkinja i svi koji su oko toga radili.

"Svi smo spremni podnijeti sankcije i odgovornost, nema upiranja prstom ni u koga drugoga; ni Škoro ni bilo tko drugi nije kriv za gubitak izbora", istaknuo je.

"Nema tu nikakvih čudnih stvari, jednostavno kandidat koji je bio u drugom krugu predsjedničkih izbora nasuprot Kolinde Grabar-Kitarović dobio je 106 tisuća glasova više, to je jasna stvar, nema tu nikakve dileme", dodao je.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene